Настройване на изгледа

Официален сайт на община Вършец

  

Вършец - град на здравето

old varshets

Курортът Вършец се намира на 18 км от Берковица и на около 100 км от столицата София. Вършец е един от балнеолечебните центрове с голяма популярност и значение в Северозападна България. Закътан е в малка котловина, оградена на юг от главното Старопланинско било и на изток от врачански Балкан. Термалните води на извора са с температура между 32.6оС и 36.4оС  и се използват за лечение на ревматични, сърдечносъдови, стомашно-чревни, и нервни заболявания. Курортът разполага със специализирани санаториуми, почивни бази и вили. Вършец е изходен пункт за маркирани туристически маршрути във Врачански Балкан, до хижа Пършевица.
История: Той е един от най-големите балнеоклиматични курорти в България, с минерални извори, ползвани още от римско време. Историята на града започва в далечното минало. При оран е била намерена ръчна мелница навярно от времето на траките. Топлата минерална вода била използвана от римляните. Останките от римските калета над Вършец и Озирово, старите рудници край Белите речки, много монети и съкровища, намерeни край курорта, разкриват само малка част от едно може би вълнуващо минало без романтиката на запазени величествени развалини и легенди. Тракийското момче бог - Телесфор, чиято уникална бронзова скулптура от 2 век пр. Хр. е открита по тези места, днес е символ на града. Миналото на града тръгва от късната античност под името "Медека". Най-старият запазен писмен документ за съществуването му датира от 6 век във Византийски хроники. В турски документи от 16 век Вършец съществува под името Виришниче.


Интересни факти: 1850 г. се смята за рождена дата на курорта Вършец, когато е излекуван с минерална вода вършечанина Димитър Лучков и е възобновена славата на минералната вода. Първата баня в селището, построена през 1910 г., се оказала тясна за прииждащите болни и през 1930 г. е вдигната втора, по-голяма, която е в античен стил. Построено е и прочутото Банско казино, което е било първото в България. През 1950 г.  Вършец е обявен за национален курорт.

Курорта е разположен на 380 м. надморска височина върху огромен гранитнодиоритен масив, съхраняващ неизчерпимо количество топла минерална вода. Високите планински вериги го предпазват от студените ветрове и колебание на температурите и правят въздуха приятен и свеж.
Вършец е чудесен кът за отмора, съчетал здравословен умерено-континентален климат с лековита минерална вода. Лятото е прохладно, а зимите меки и безветрени, дните ясни и слънчеви. Сто хиляди декара са естествените широколистни гори в общината. Градът е известен като един от най-зелените и екологически чисти в страната.

Балнеологични ресурси: Минералната вода (хидрокарбонатно-сулфатнонатриева) от шестте извора и сондажи, със средна темперетура 37оС е бистра, безцветна и с приятни питейно вкусови качества. По състав тя има свои аналози в Арженнтина, Еквадор и Индия. Благоприятна и естествена темперетура, ценни химични съставки, алкална реакция и слаба минерализация обославят високия й полезен ефект.
Тук се лекуват заболявания на нервната система, на сърцето и кръвоносните съдове, на опорно - двигателния апарат, на жлезите с вътрешна секреция и др. Особено благоприятно е въздействието на курорта върху неврозите - болестите на нашето време.
Зеленият венец на Балкана, боровият парк, ароматът на хилядите рози, прохладата на въздуха, меката зеленина на тревните площи успокояват нервната система, премахват умората и барзо възстановяват нормалното кръвно налягане.

Активен туризъм: Околностите на града предлагат чудесна възможност за отдих и туризъм. Най-близкото и лесно достъпно място е местността Водопада на около 3 км. от центъра на Вършец. Пътят до нея върви покрай бистри реки през поляни, покрай орехи и ели. Към местността "Бялата вода" водят два пътя. Единият – за пешеходци, през "Иванчова поляна" - срещу течението на р. Голяма Баница, а другият асфалтиран 7 км.
За любителите на планинския туризъм интерес представлява връх "Тодорини кукли" (1785 м.). Той е една от най-високите точки на Стара Планина. До него е направена туристическа маркировка. С водач върхът е достъпен и за нетренирани ентусиасти. От него се виждат отсечените скали на Врачанския Балкан, връх Ком, а през ясни и летни дни се вижда сребърната ивица на р.Дунав.

Интересни забележителности в района на град Вършец са:
- "Червения камък" и "Иванчова поляна".
- Общинският музей - притежава експозицията в 4 раздела: "Античен", "Археологически находки и монетна колекция", "Балнеология" и "Етнография".
- Градска художествена галерия - разполага с 664 платна и 27 скулптури от дърво, глина и гипс;
- Градски лесопарк е създаден в началото на миналия век (1911-1912г.) с доброволния труд на местните хора под ръководството на първия бански лекар д-р Дамян Иванов. Паркът заема площ от 800 дка и е втори по големина у нас, след Борисовата градина в София. През 1934 г. в центъра на града е изградена Слънчева градина.
Града притежава и уникален булевард с чинари и Секвоя Гигантея – дърветата са на възраст около 100 години.
В близост до курорта се намира Клисурският манастир.

Празници и фестивали: Във Вършец през втората седмица на м. Август всяка година се провежда “Празник на Курорта, Минералната вода и Балкана”. Началото на тази традиция е поставено през 1937 година. Тогава за първи път се провежда и конкурса “Мис Вършец”. От тогава до края на миналия век в разгара на лятото, жителите и гостите на планинското градче са се събирали в прохладната местност “Зелени дел”. През годините празникът е събирал самодейни колективи и състави от цяла България, ставал е повод за организиране на спортни турнири и състезания  между аматьорски и професионални отбори, бил е притегателен център за почиващи и туристи от страната и чужбина.