Добре дошли в раздела за туризъм на varshets.bg

     Уважаеми гости на гр. Вършец, отнесете със себе си частица от великолепието на природата ни, отпийте глътка от чудотворната минерална вода, насладете се на кристално чистия планински въздух и разнасяйте името на града ни по всички населени места в страната и чужбина.

      

     Националният курорт Вършец се намира в северните склонове на Западна Стара планина на около 400 м. надморска височина, по живописното течение на р.Ботуня. Вършечката котловина е прекрасно място за почивка, спорт, климато-и балнеолечение. Нейната близост пък с вековни гори, причудливи скални образувания, красиви и разнообразни пейзажи на планинския венец Козница я прави изходен пункт за туризъм. Най-голямото боготство но вършечката котловина са бликащите от пукнатините на гранито-диоритните масиви многобройни минирални извори със силно лечебно действие на водите им.

      

     Топлият извор е с температура на водата 36,2 градуса по Целзий, а тъй нареченият "хладен" извор е с температура 32 градуса по Целзий. Освен минералната вода в гр. Вършец и с. Спанчевци, общината е характерна и с красивите си природни кътове, подходящи за отдих и туризъм: м. "Зелени дел", х. "Бялата вода", м."Водопада", "Иванчова поляна", "Червени камък" и мн. др.

      

     На 12 км. от Вършец под връх "Тодорини кукли"/1785 м./ се намира Клисурският манастир, основан още през първата половина на 13 век. Иконостасът в храма е обявен за паметник на културата. Манастирският комплекс предоставя големи възможности за развитие на културен и екотуризъм. Добре дошли във Вършец - зеленият биксер, вечно млад и ухаещ на свежест и здраве. Снежната белота на "Тодорини кукли", зеленият губер на "Иванчова поляна", пурпурният изгрев над "Червени камък" - това е нашето трибагрие от национално самочувствие за вечното и непреходното , възтрогвало поети и писатели, посещавали Вършец, чието миноло тръгва от късната античност под името "Медека"/медикус-лечебен/ , за да стигне до обявяването му за национолен курорт през 1950 г. и за град през 1964 г.

      


   

“Сърдечен поздрав.. Отново съм тук на Вършец. Прекрасна природа!”

(Из писмо на Иван Вазов до проф. Иван Шишманов)“Вършец за мен е символ на здраве, защото с животворните си води къпе и лекува телесни недъзи, а с великолепната си природа възражда преуморената душа, спомага за възстановяването на хармонията между тялото и душата.”

(Д-р Дамян Иванов
Първият директор на баните и основател на Боровия парк.)“Не зная на къде да спра най-първо, когато си спомням за Вършец: дали над извора, из който човек излиза като из чудотворна жива вода или над звездното небе с тъмно-опнатата верига на планината и вечерницата над тях. Не се е скъпил господ, когато е нареждал този край. Не са се скъпили и хората, които са го доуреждали. Едно зная сигурно: че бих се връщала всяка година там, когато лятото не си е отишло и есента не бърза.. Тогава цъфтят всички закъснели цветя, гроздето го носят с кошници, брулят орехите, а водата в банята изглежда двойна, кристална и изобилна. Няма друга музика, освен щурците и няма други господари освен нас, закъснелите летовници”.
(Дора Габе)

©2008 Община ВЪРШЕЦ