Обяви


БЕЗПЛАТНО ТЕСТВАНЕ ЗА ХЕПАТИТ C ЩЕ ПРОВЕДЕ ВЪВ ВЪРШЕЦ
На 10.08.2020 и 11.08.2020 в град Вършец фондация „Айвър“ ще проведе първото безплатно и анонимно тестване за хепатит C в лаборатория Рамус.

Желаещите да се изследват трябва само да заявят, че искат да бъдат тествани безплатно и анонимно за хепатит C по програма „Айвър“ и да изискат картонче, с което да проверят резултатите си. От фондацията споделят, че има интерес към безплатната инициатива и, че правят всичко възможно тя да продължи възможно по-дълго. Организаторите уверяват, че към момента има налични достатъчно тестове и всички желаещи ще могат да се тестват до края на месеца или до изчерпване на тестовете.

Според новите препоръки на центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC), всички хора над 18-годишна възраст трябва да бъдат тествани за хепатит C. Фондация „Айвър“ напомня, че от 2016-та година в България вече има окончателен лек за хепатит С и той е безплатен за всички здравноосигурени хора.

В рисковата група попадат: родените м/у 1945 – 1965, хора преминали през каквато и да е кръвна манипулация/операция, лицата с повишени чернодробни ензими - хората живеещи с ХИВ инфекция, претърпелите кръвопреливане или трансплантация преди 1992 година, пациенти на хемодиализа, хора с чести зъболекарски или други медицински манипулации, употреба на инжекционно/интраназално наркотични вещества, дори и да е било само веднъж, татуировките, козметичните процедури като маникюр, педикюр, поставяне на обеци, филъри също крият риск, макар и минимален, гей или бисексуални мъже, медицинският персонал, работещ с кръв и кръвни продукти, бивши и настоящи затворници.

Адресът на лаборатория Рамус във Вършец е ул. "Христо Ботев" 79, а работното време е от 7:30 до 15:00 часа.  Виж всички обяви
©2008 Община ВЪРШЕЦ