Новини

В СЕЛО ДОЛНО ОЗИРОВО ОСВЕТИХА КУРБАН В ЧЕСТ НА СВ.СВ КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА

На 21 май , в деня, в който християнската църквата почита паметта на император Константин и неговата майка Елена, канонизирани за светци, кметството в с. Долно Озирово организира освещаване на курбан.

Датата не е избрана случайно – на този ден преди много години се е правел курбан в чест на светците Константин и Елена. Според житията на светците, царуването на император Константин е едно от най-важните в историята, понеже при него християнската вяра, тъй дълго преследвана станала господстваща в неговата обширна империя.

След богослужението, отец Любомир – енорийски свещеник, освети курбан за здраве и берeкет. Гости на събитието бяха кмета на община Вършец инж. Иван Лазаров и секретаря на общината инж. Даниела Тодорова.

Кмета на Долно Озирово благодари за помощта и подкрепата при организиране на курбана на инж. Иван Лазаров-кмет на община Вършец, Иван Андров - общински съветник, Асен Петров - земеделски производител и Николай Крумов-животновъд. На жените приготвили вкусния курбан Йорданка Христова, Лилия Петрова, Милка Ерменкова, Мариана Стаменова и на помощничките Петя Цветкова, Найда Тушева и Даниела Кирилова.

Спас ЗАРЧЕВ


21.05.2023 г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ