Новини

ОБРЪЩЕНИЕ НА ИНЖ. ИВАН ЛАЗАРОВ ПО ПОВОД 149 ГОДИНИ ОТ ОБЕСВАНЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

Уважаеми съграждани, скъпи ученици,

На днешния ден сърцата ни се изпълват с тъга и вълнение. На този ден преди 149 години пътя към безсмъртието пое Васил Иванов Кунчев – Апостолът на българската свобода.

Историята ни помни много героични личности, борили се за святи и справедливи каузи на полето на образованието, съзиданието и борбата за свобода. Но Апостолът си остава единицата мярка, в която всички ние се оглеждаме. Той даде целия си съзнателен живот за Отечеството, без и за минута да даде повод за съмнения в помислите и действията си. Почтен, прям, честен, безсребреник, обичлив, решителен и готов за саможертва. И не само това – той провидя бъдещето и нарисува мечтата си за свободна България – държава на всички, в която да царуват справедливостта и равните възможности.

А след това загина за най-святото, България. Бесилото се превърна в кръст, а Левски в светец и вдъхновител на поколенията след себе си.

На днешния ден се оглеждаме в света около нас, вглеждаме се в себи си и неизменно, всяка година се питаме едно и също – достойни ли сме за саможертвата на Левски.

Хубаво е да не забравяме неговите завети, да ги предаваме на младите, да следваме примера му в ежедневието. Защото днес, когато сме свободни и живеем в мир, родолюбие можем да проявим в най-простите неща – в уважението към хората, в грижата за близките, в опазването на общото, в съзиданието, в работата в полза на обществото.

Да помним и да следваме заветите му, така той ще продължи да живее!

Поклон, Апостоле!

Инж. Иван Лазаров,
Кмет на Община Вършец


21.02.2022 г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ