Новини

ВИРТУОЗНАТА АКОРДЕОНИСТКА ВЕРОНИКА ТОДОРОВА С КОНЦЕРТ ВЪВ ВЪРШЕЦ

По случай празника на курорта, минералната вода и балкана Вършец 2021 г. Вероника Тодорова изнесе концерт на летният амфитеатър в парка на града.

Родена е в Плевен но като дете живее в село Дебнево, Троянско. Учи акордеон от 6-годишна, първо при Димитър Цветков в Ловеч, а след това при Мариета Жекова в Троян. Три пъти става носител на купата на България по акордеон.

През 2005 година заминава за Германия. На световното първенство в Норвегия през 2006 година е обявена за най-добрата акордеонистка в света. През същата година печели и титлата майстор на Германия. Европейски медии я забелязват след съвместните й концерти с Ренцо Руджери – италианска джаз-акордеон звезда и неин професор, който вече пише музика специално за нея.

Междувременно завоюва призови места на конкурси във Финландия, Австрия, Словения, Италия, Сърбия, Чехия и Швейцария. Пет години(2012-2017) е стипендиант във Франкфурт на академията „Йехуди Менухин“. Програмата и стига до рекордните 150-170 концерта в рамките на 365 дни.

Основателка е на триото “Вероника Тодорова Бенд” с Аксел Шпрайцер – дръмс музикант, и Детлеф Гьорке – бас-китарист. Танго, джаз и български фолклор са най-предпочитаните стилове от музикантите.

Спас ЗАРЧЕВ


12.08.2021 г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ