Новини

„АЛЕЯ НА ЗАНАЯТИТЕ“ СЪБРА ВЪВ ВЪРШЕЦ МАЙСТОРИ ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ

На алеята с чинарите в центъра на Вършец, по традиция в рамките на Празника на курорта, минералната вода и Балкана се откри Алея на занаятите.

Тази година броят на участниците в нея бе– 17 художници, дърворезбари, грънчари, бижутери, майстори на плетива и гоблени, на мозайки и пана от естествени материали, на сувенири, декоративни свещи, народни носии, на гипсови фигури, бяха изложили своите произведения под зеления тунел на старите чинари.

Освен представители от Вършец, имаше и много участници, дошли специално за празника от Троян, Монтана, Враца, Берковица, Плевен, Згориград, Говежда. Сред старите познайници са Дочо Тодоров от Троян – майстори-грънчари и производители на традиционна троянска керамика.

Всеки от тях се бе постарал да изработи и покаже нещо уникално. Пъстрите шарки на троянските керамични съдове радваха очите на минувачите, богатият асортимент сувенири, накити, аксесоари, изделия от дърво, привличаха посетители и купувачи.

Участниците в Алеята на занаятите получиха специални грамоти за участие от името на кмета на община Вършец инж. Иван Лазаров, с пожелание да се множат техните успехи и красотата, която създават дълги години да радва всички, защото сътвореното от „златните” им ръце е непреходно във времето.

Спас ЗАРЧЕВ


07.08.2021 г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ