Новини

ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ „МЛАДОСТ“ ГРАД МОНТАНА СЪС САМОСТОЯТЕЛEН ФОЛКЛОРЕН КОНЦЕРТ ВЪВ ВЪРШЕЦ

На 26 юни танцов ансамбъл „Младост“ към Общински младежки дом Монтана изнесе фолклорен концерт „НА МЕГДАНА“ в НЧ “Христо Ботев-1900“-гр.Вършец.

Основан е в края на март 1976 г. от Антон Димов. Първите му изяви са в гр. Вършец на открито за почиващите курортисти. Танцът "Волна младост" по музика на Дико Илиев и хореография на Антон Димов дава името на състава.

В репертоара на танцов състав "Младост" първоначално са включени танци от Северозападна България, а в последствие и тракийски танци.

През 1976 г. съставът се поема от Стоян Стоянов. В репертоара на състава се включват танци от почти всички фолклорни области. Съставът изминава нелек път на развитие, за да заеме днес заслужено място в културния живот на България.

Танцовият колектив в срещал възторга на публиката от три континента: Европа, Азия и Америка.

В историята на състава са включени над 1000 концерта в страната и чужбина, лауреатски звания и златни медали от национални и международни прегледи и фестивали.

За високото художествено равнище на състава допринася и сътрудничеството с изтъкнати хореографи. Взаимният интерес води до разширяването на репертоара с нови танци и постановки от други етнографски области на България. Всички концертни изяви са съпътствани от народния оркестър на Младежкия дом.През последните няколко години през състава са преминали 1000 танцьори.

Спас ЗАРЧЕВ


28.06.2021 г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ