Новини

ИНЖ. ИВАН ЛАЗАРОВ СЕ СРЕЩНА С ТЕОДОРА СТАМЕНОВА ОТ ЕКИПА НА БЪЛГАРСКИТЕ МЛАДЕЖКИ ДЕЛЕГАТИ КЪМ ООН

От началото на месец декември Теодора е част от екипа на Българските младежки делегати към ООН – в поднаправление „Връзки с обществеността“.

Днес тя се срещна с кмета на Община Вършец, инж. Иван Лазаров, за да представи работата на младежките делегати и целите на дейността им. Теодора вярва, че чрез личен пример и повече активизиране на младите хора в България може да се изгражда у тях гражданско поведение и да бъде чут гласа им на този най-голям форум.

Инж. Лазаров изрази подкрепата си и готовността Общината да отразява дейността на младежките делегати. Той зададе много въпроси за работата им, за това как може да станеш младежки делегат или част от екипа им.

Предстои избор на нови делегати за следващата година. И двамата се обединиха около идеята, че ще е хубаво младите хора от Северозапада да бъдат по-активни и да кандидатстват за тези престижни позиции. България вече има традиции в тази посока и има свои представители от 15 години.

Инж. Лазаров предложи Теодора и хора от екипа при първа възможност, с оглед епидемичната обстановка, да се срещнат с будните ученици от СУ „Иван Вазов“ във Вършец. Той разказа за постиженията им и изрази позицията си, че не бива да се изпуска нито една възможност гласът на младите хора от България да бъде чут – с мечтите и проблемите им, с позициите им за света.

Основната мисия на младежките делегати е да бъдат мост между младите хора в България и институциите, както на национално, така и на международно ниво. Това се осъществява чрез провеждане на постоянни срещи с младите хора в страната и запитвания сред тях с цел идентифициране на техните основни проблеми и потребности. Българското правителство, в лицето на Министерство на външните работи и Българското представителство в ООН, разпознава програмата „Български младежки делегати към ООН“ като легитимния глас на млади хора в България. По този начин двама български младежи всяка година участват в процеса на взимане на решения на най-високо международно равнище и осъществяват на практика младежкото включване в създаването на политиките и стратегиите, засягащи младите хора.

Встъпването на сегашните български делегати се състоя на 11.01.2021 година на онлайн събитие във фейсбук страницата на програмата. Това са Тодор Рогошев и Кристиана Стоянова, които представиха своите приоритети и цели за 2021 година. Свобода, толерантност, сътрудничество, уважение, отговорност – това са основните ценности и основата, на която се изгражда дейността на младежките делегати и гарантират устойчивост на Програмата.

Младежките представители в ООН се сменят ежегодно, за да могат повече млади хора да станат част от този път на израстване. Възможност, която се предоставя и на младежи от община Вършец.

Самата тези е на 19 години, родом от град Берковица, и в момента е студентка по „Политология“ в Университета за национално и световно стопанство. Тя е част от Международната награда на херцога на Единбург. За втора поредна година участва и в доброволческата кампания операция „Плюшено мече“, която чрез дарения на добри и съвестни българи, връща усмивките на деца и възрастни в неравностойно положение по време на коледните и новогодишните празници.

Петя ГЕНОВА


24.01.2021 г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ