Новини

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ КМЕТА НА ОБЩИНА ВЪРШЕЦ ИНЖ. ИВАН ЛАЗАРОВ ПО СЛУЧАЙ 22-РИ СЕПТЕМВРИ - ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА

Уважаеми жители на община Вършец!

На 22 септември 1908 г. България обявява своята Независимост от Османската империя и става пълноправна с другите европейски държави. Тази величава дата остава в историята ни като връх на българската дипломация, на свободния български дух, на държавността. Увенчава усилията и жертвите на хиляди възрожденци, за да я има самостоятелна България в Европа – така, както е било от древността.

На тази дата българите, със самочувствие и достойнство заявяват пред света, че имат една кауза и една основна задача – да я има българската нация в историческите граници на нашите земи, като така поставят началото на съвременната българска държава. Те дават на света да разбере, че народ, който пет века е устоял на политически, икономически и духовен натиск, заслужава мястото си на съвременната европейска карта.

Този исторически факт става възможен, защото обединява не само мечтите и енергията на народа ни, но и усилията на младата българска дипломация, която показа далновидност и талант.

Най-важните уроци на историята осъзнаваме точно в такива светли мигове. А най-важният урок днес е, че единството и последователността са сред ключовете за успех и благоденствие на народа ни. Когато имаме общ идеал, смелост и мъдрост, само тогава можем да бъдем независими и да оставим добра държава за децата ни.

Затова нека не забравяме миналото и достойните наши предци, които с трепет извикаха преди 112 години: „Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!“

Честит празник!

Инж. Иван Лазаров,
Кмет на Община Вършец


22.09.2020 г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ