СПАЗВАЙТЕ ПРЕВАНТИВНИТЕ МЕРКИ!

Сигнали и информация за COVID 19 - тел. 09527/30-82
Общински екип за помощ - тел. 0879220354

 
 

Новини

УЧЕНИЧКА ОТ ВЪРШЕЦ С ПРИЗОВО МЯСТО ОТ НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ И ЕКОЛОГИЯ


От 22 до 24.11.2019 г. в град Търговище се проведе ХVIII-то Национално състезание по природни науки и екология , с представяне и защита на проекти. Участие в него взеха 95 ученици с 52 проекта от 22 области на страната. Състезанието се проведе при любезното домакинство на Първо СУ „Св. Седмочисленици”, гр. Търговище.

Целта на състезанието е да се осигури възможност на учениците да представят свои авторски идеи и интерпретации по определен проблем, резултати от изследвания в областта на природните науки и екологията, да защитят собствена позиция по актуални за обществото проблеми, да покажат оригинално мислене, както и да обменят идеи помежду си.

В първа състезателна група (V-VII клас) бяха представени 13 проекта, а във втората възрастова група (VIII-XII клас) – 39 проекта. Тези проекти бяха оценени от Национална комисия, а получените оценки учениците могат за използват за прием във висши училища при решение на съответните университети.

Вършец беше представен за пръв път от Тереза Стефанова – ученичка от ХІ клас в СУ „Иван Вазов“ с проекта „Да бъде светлина“, с ръководител Радка Костадинова – преподавател по физика и астрономия в училището.

Тереза представи «тежък» физичен проект, насочен към здравето на хората. Изследвана е честота и амплитудата на електромагнитните трептения (в ултравиолетовия и видимия диапазон) и промяната на интензитета в зависимост от увеличаване на разстоянията от източника на светлина. Проектът е разработен във връзка с представяне на училищния отбор по роботика "СкайНет" на Национално състезание по роботика, където е награден и отличен с максимален брой точки. В изследванията се включиха ученици от сегашния 11а клас, като най- активни в разработката и представянето му са Тереза Стефанова и Елина Ивайлова.

В първия ден от Националното състезание по природни науки, над 100 ученици от двете възрастови групи презентираха на щанд своите изследвания и резултати. Тереза Стефанова представи специално изработени за състезанието очила за наблюдаване спектрите на различни лампи, както и дейта-логер за измерване интензитета на UV лъчи. Чрез програма на дисплей се показваше графиката на лъчите.

През втория ден тя защити проекта пред журито. И в двата дни проектът предизвика голям отзвук и интерес сред присъстващите. Тереза беше поздравявана за представянето и знанията си. Тя зае 5- то място в класирането, а общият брой точки от двата дни - 52 й донесе оценка Отличен 6.00, която се признава за прием във всички химични, физични и биологични специалности на Софийски университет, както и в Химико-технологичния в София, Югозападния в Благоевград, Шуменския университет.

Благодарности на Тереза Стефанова и научния й ръководител Радка Костадинова - за отличното представяне на Вършец, за труда и усилията им, за упоритостта и силата, с която се справят с предизвикателствата!

Евелина ГЕОРГИЕВА


26.11.2019 г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ