СПАЗВАЙТЕ ПРЕВАНТИВНИТЕ МЕРКИ!

Сигнали и информация за COVID 19 - тел. 09527/30-82
Общински екип за помощ - тел. 0879220354

 
 

Новини

ОБЩИНА ВЪРШЕЦ ОРГАНИЗИРА ПОРЕДНА САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА ХУДОЖНИКА ГЕОРГИ ПАУНОВ - ПАУНЕЦ

Днес в градската художествена галерия на Вършец официално бе открита поредната самостоятелна изложба с творби на нашия съгражданин и носител на званието "Почетен гражданин на Вършец", художника Георги Паунов или, както всички ние си го знаем - Паунеца.

Запитан какъв е поводът за самостоятелната изложба - живопис, Паунов категорично отсича: "Поводът е просто, че съм вършеченин и си обичам безкрайно нашия град. Искам да покажа красотата му на повече хора, да й се насладят. Картините са за това - да се гледат от зрителите и да им се радват, а не да седят скрити вкъщи. Изкуството трябва да се популяризира, за да достигне до повече почитатели".

Експозицията съдържа 38 платна, рисувани с маслени бои - предимно пейзажи от околностите на Вършец, но има и няколко модернистични картини в авангарден стил.

Бележитият художник, живеещ във Вършец и във Франция (на остров Корсика) споделя, че най-обича да рисува на пленери сред природата. За него рисуването е като медитация, обича да слуша звуците на природата, чуруликането на птичките, когато рисува на открито душата му се отпуска и става волна, готова да полети.

75-годишният творец казва, че не знае точния брой на самостоятелните си изложби, но със сигурност са над 60. Годишно организира по 3-4 изложби из страната.

"Рисува ми се още, имам и сили, и въображение. Духом се чувствам като 20-годишно момче", изповядва авторът. Продуктивността му е пословична - понякога на ден рисува по няколко картини.

Изложбата ще бъде експонирана до края на месец юли.

Евелина ГЕОРГИЕВА


04.06.2019 г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ