Новини

ОРКЕСТЪР ОТ ДОЛНИ ЧИФЛИК СТАНА ПОБЕДИТЕЛ В НАЦИОНАЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА УЧЕНИЧЕСКИТЕ ДУХОВИ ОРКЕСТРИ ВЪВ ВЪРШЕЦ

Духови оркестри и два фанфарни състава от различни краища на България взеха участие в ХІІ-то издание на Националния преглед на ученическите духови оркестри и мажоретни състави във Вършец. Конкурсът носи името на покойния Димитър Пеев - местен диригент, музикант, дългогодишен ръководител на градския духов оркестър, създател на ученическия духов оркестър "Дефилир" във Вършец.

Ученици от Берковица, Вършец, Долни чифлик, Литаково, Лом и Свищов, заедно с мажоретките от СУ „Иван Вазов“ дефилираха по централния булевард на курортния град и участваха в концертна част и оспорвано съревнование на 4 и 5 май на откритата сцена на НЧ „Христо Ботев-1900“.

В конкурсната част всеки от съставите изпълни според регламента по три задължителни произведения: марш, хоро и произведение по избор на участниците.

Журито, председателствано от Станислав Почекански - председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци и членове: Димитър Лазаров – военен диригент, дългогодишен началник на СВМУ „Маестро Георги Атанасов“ – София и Константин Гайдарски – диригент на духов оркестър – гр. Ботевград, определиха призьорите.

Общинският детско-юношески оркестър от гр. Долни чифлик, обл. Варна, с диригент Димо Коритаров и ръководител Снежана Янкова, спечели първото място и парична награда от 300 лв.

На второ място се класира духовият оркестър от с. Литаково, община Ботевград с диригент Дейвид Христов.

Младежкият духов оркестър от Берковица, с диригент Иван Павлов и ученически духов оркестър „Дефилир“ – гр. Вършец с диригент Николай Пеев си поделиха третото място. Победителите получиха от Община Вършец парични премии, статуетки и грамоти.

Бяха връчени и специални награди от Съюза на българските музикални и танцови дейци – грамоти за най-добро изпълнение на хоро, марш и произведение по избор. Според председателя на Съюза Станислав Почекански, в тазгодишното издание на Прегледа въпреки по-малкия брой на участниците, качеството на изпълненията е на по-високо ниво от предишните.

Извън конкурсната програма, с атрактивни изпълнения в Прегледа взеха участие ученически фанфарни състави от Свищов и Лом.

Кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров поздрави участниците в ХІІ-ия Национален преглед на духовите оркестри и мажоретни състави „Димитър Пеев“ – Вършец 2019 и награди победителите. „Духовата музика е неразделна част от нашите местни традиции, фолклор и от начина на живот. На всички участници – успешно представяне, а на зрителите и гостите желая незабравими моменти с изпълненията на тези млади и красиви момчета и момичета", каза градоначалникът.

Всички оркестри и мажоретни състави получиха статуетки и грамоти за участие.

Евелина ГЕОРГИЕВА


07.05.2019 г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ