Новини

КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ВЪРШЕЦ НАГРАДИ ПОЕТИ В КОНКУРСА „НАГРАДА ЛЪЧЕЗАР СТАНЧЕВ ЗА ПОЕЗИЯ В СОНЕТ“

Поети от цялата страна взеха участие във всебългарския литературен конкурс, организиран от Община Вършец на името на родения в града автор на текста на песента „Усмивката“.

Конкурсът е подкрепен от фондация "Лъчезар Станчев за поезия" – съорганизатор, Национален литературен музей, Алманах „Огоста“, вестник "Труд", БНР „Радио Видин“, Регионална библиотека „Гео Милев“ – Монтана и вестник „Вършец“.

Много от авторите представиха сонетите си в различни вариации, имаше и опити за модернизиране на формата.

В първото издание на този амбициозен литературен форум се включиха рекорден брой участници – 159.

Творбите бяха оценени от председателя на журито Бойко Ламбовски – поет и преводач на поезия и от Мартен Калеев – поет, писател и журналист, и проф. д.ф.н. Румяна Л. Станчева – литератор. Те споделиха, че са чели сонетите без да знаят авторите им и са избрали тези, които са ги впечатлили, напълно анонимно.

Крайният срок за изпращане на творбите бе 11 юли, а обявяването на имената на отличените автори и произведения, и връчването на наградите се проведе на 2 август на специална церемония - част от програмата на Общината за Празника на курорта, минералната вода и Балкана – „Вършец 2018“.

Сонетът е най-висша форма на стихотворното майсторство. Връщането към тази класическа форма сред българските поети е един прекрасен знак за облагородяване на стихотворната култура, каза председателят на журито Бойко Ламбовски, а проф. Румяна Станчева – водеща на церемонията поясни, че сонетът е дълговечен, създаден е в Италия преди 9 века, но все още съществува и е обичан и днес.

"Първа награда" с грамота, парична премия от 400 лева и комплект книги спечели поетът Петър Кацаров – преподавател в Пловдивския университет със сонета си "Аз ли?".

"Отличие" с грамота и комплект книги получиха: доц. Калин Михайлов - поет, литературовед в Софийския университет за "Студен сонет", Константин Лаков – поет от София за сонета "Поети и жени" и Христина Главанова – поетеса от Севлиево за сонета "Есента е жена".

Кметът на Вършец инж. Иван Лазаров връчи награди на четирима поети от различни краища на България, спечелили призовите места в конкурса. Броят на участниците е рекордно голям и това е много неочаквано и радващо, като се има предвид, че конкурсът се провежда за първа година, каза Лазаров. Той благодари на поетите и обеща конкурсът да има и следващи издания.

По време на церемонията звуча песента „Усмивката“, по текст на Лъчезар Станчев и музика на Митко Щерев.

След награждаването, в Художествената галерия на Вършец се състоя среща –разговор на тема „Усмивката в културата“.

Евелина ГЕОРГИЕВА


08.08.2018 г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ