Забележителности   Вършец - киноложки център на Северозапада

          

Традиционно е било развъждането на българските овчарски кучета, използвани за охрана на стадата от хищници, както и за охрана на имотите и домовете на стопаните им. Българското овчарско куче е познато и с други наименования добили гражданственост в употреба като каракачанско, горанско, вълкодав и други синоними.

В гр. Вършец овчарското куче е на почит и се развъжда в чистия му вид, използва се и за същите цели, за които е било селекционирано хилядолетия.Тук, както и навсякъде в планинските райони на България ловът е бил и е традиционно и широко разпространено занимание и хоби, за целите на което се развъждат и две български ловни породи.

Българското (лудогорско) гонче е уравновесено, спокойно, смело и упорито при преследването на довеча куче. Ето защо почти всеки ловец в гр. Вършец притежава поне и по едно такова гонче и ги развъжда целенасочено.

Много успешно се развъжда и другата ловна порода – барака. Ловните му качества са великолепни като куче за лов на едър дивеч. Особено подходящи са за лов по високите части на планините, по силно пресечен и обрасъл с гъста растителност терен.

В района съществуват добър опит и традиция за служебната порода кучета – немска овчарка За тяхното развъждане още през 1952 г. е основан военен развъдник в гр. Берковица, който сега е към МВР. Близостта на двата града, традициите и опита при развъждането на кучета, дават възможност в гр. Вършец да се създаде и един от най-добрите развъдчици на чистопородни немски овчарки в страната.

Признание на добрите традиции и съществуващия опит при развъждането на горепосочените породи кучета в гр. Вършец е спечелването винаги на призови места в национални изложби по породи, когато участват кучета от града. Това показва, че развъдчиците и собствениците са с висока киноложка култура, опит, държат на традициите и това ни дава право да наречем гр. Вършец – киноложки център на Северозападна България.


          

 

 

©2008 Община ВЪРШЕЦ