Настройване на изгледа

Официален сайт на община Вършец

Ученически духови оркестри от цялата страна се надсвирваха във Вършец

Вършец бе домакин на ХV-ия Национален преглед на ученическите духови оркестри и мажоретни състави "Димитър Пеев"
 
На 11 и 12 май курортът Вършец бе домакин на традиционния преглед на ученическите духови оркестри и мажоретни състави. Тази година изданието е ХV-то поред, юбилейно. Духовата музика винаги е била част от традициите и фолклора на Северозапада и това е естествено, тъй като от този край е и великият Дико Илиев – авторът на „Дунавско хоро“.
  
Началото на Прегледа е поставено през 80-те години на миналия век, а след близо 20-годишно прекъсване той е възобновен през 2010 г. по инициатива на маестро Димитър Пеев - дългогодишен диригент на градския духов оркестър на Вършец, основател на ученическия духов оркестър "Дефилир" към местната гимназия и инициатор за възраждане на фестивала, и на ръководството на Община Вършец. От 2016 г., след кончината на маестрото, прегледът носи неговото име.
 

ПОЗДРАВ ОТ КМЕТА НА ОБЩИНА ВЪРШЕЦ ПО ПОВОД ЦВЕТНИЦА

Уважаеми съграждани и гости на община Вършец,

Цветница е един от най-вълнуващите пролетни празници. Красив, пъстър и дъхав, той  съчетава в себе си едни от най-почитаните народни обреди и възпява цветните имена. Този ден е символ на щедрост и плодородие, на непреходната надежда за Бъдност.

Отбелязвайки този ден, ние същевременно се обръщаме с поглед към предстоящата изпълнена с много смисъл и символика седмица, в чийто край ще отбележим Възкресението Христово.

Пожелавам Ви здраве, надежда и светлина.  Повече вяра и смисъл да бъдем заедно и да създаваме по-добрия утрешен ден.

Честит да е всеки, който носи име на цвете!

Инж. Иван Лазаров,

Кмет на Община Вършец

УДЪЛЖАВА СЕ ПРОЕКТ „ГРИЖА В ДОМА В ОБЩИНА ВЪРШЕЦ ЗА ВЪЗРАСТНИ И ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ“

КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ВЪРШЕЦ ИНЖ. ИВАН ЛАЗАРОВ ПОДПИСА ДОПЪЛНИТЕЛНО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА УДЪЛЖАВАНЕ  ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТ „ГРИЖА В ДОМА В ОБЩИНА ВЪРШЕЦ ЗА ВЪЗРАСТНИ И ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ “ С ОЩЕ ТРИ МЕСЕЦА, СЧИТАНО ОТ 04.05.2024г. 

 

„Грижа в дома в община Вършец“ е проект, изпълняван от Община Вършец по Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG05SFPR002-2.001 "Грижа в дома" и финансиран по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 г. Общия бюджет на проекта става 456 865,83 лв.,  а срока за изпълнение 19 месеца.

Услугите се предоставят на територията на община Вършец  във всички 9 населени места. През отчетният период от услугите са се възползвали 120 човека от разписаните по проекта 57. Средно на месец се обслужват около 110-120 човека, тъй като някои от потребителите отпадат от програмата по различни причини, а други се включват в нея от листата на чакащите или по възникнала спешна необходимост от обгрижване в дома. Включването на нови потребители е съобразено с възможностите на проекта и наличието на свободни часове.

Зам. кмет Янкулов награждава победителите

Завърши седмият пролетен турнир по волейбол за купа „Вършец 2024“

Седмият пролетен турнир по волейбол за купа „Вършец 2024“ се проведе на 12 и 13 април в мултифункционалната спортна зала "Арена Вършец”.
Любителите на спорта и волейбола се насладиха на оспорвани и качествени срещи по време на състезанията. Тимовете бяха съставени, както от младежи, така и от опитни, бивши волейболисти.

ДЕМОНСТРАТИВЕН ТУРНИР ПО ВОЛЕЙБОЛ ЗА КУПА “ВЪРШЕЦ 2024“

Община Вършец организира демонстративен турнир по волейбол за купа “Вършец 2024“, който ще се проведе на 12 и 13 април в спортна зала „Арена Вършец“.
 
ПРОГРАМА
 
 
12 април
 
15:30 часа: ВК Вършец - ВК Подводница.
16:30 часа. ВК Разград - ВК Епик тийм Русе.
17:30 часа: ВК Вършец - ВК Русчук.
18:30 часа: ВК Дунав Русе - ВК Етър волей.
19:30 часа: ВК Подводница- ВК Русчук.
20:30 часа: ВК Амазонки - ВК Враца /жени/.
 
13 април
 
09:00 часа: ВК Етър волей- ВК Разград.
10:00 часа: ВК Епик тийм Русе - ВК Дунав Русе.
11:00 часа: ВК Враца - ВК Етрополе /жени/.
12:00 часа: ВК Етър волей- ВК Епик тийм Русе.
13:00 часа: ВК Разград - ВК Дунав Русе.
14:00 часа: ВК Етрополе - ВК Амазонки/жени/.
15:00 часа: Мач за III място.
16:00 часа: Финал и награждаване.
 
 
 
Заповядайте!

БЧК започва раздаването на продукти за уязвими лица в община Вършец

Областният съвет на Българския червен кръст - Монтана съобщава на заинтересованите лица, че от 05.04.2024 г. (петък) започва раздаването на пакетирани храни на  уязвими български граждани от община Вършец. по Програма „Храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027“, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс.

Пунктът за раздаване на продуктите се намира в бившия физкултурен салон на партера на бившата поликлиника във Вършец - вход откъм филиала за Спешна медицинска помощ, срещу Минералната чешма.

Хранителните пакети съдържат 15 вида продукти, сред които олио, ориз, брашно, захар, леща, спагети, лютеница и конфитюр, както и 7 вида консерви - зелен фасул, зрял боб, домати, грах, гювеч, пиле фрикасе и риба.

Едночленните и двучленните семейства ще получат един хранителен пакет с общо тегло 10,890 кг, а тричленните и по-големите семейства - два хранителни пакета с общо тегло 38,470 кг.

Списъците с подлежащите на подпомагане лица са изготвени и предоставени на БЧК от Агенцията за социално подпомагане и са разлепени пред  пункта за раздаване. Правоимащите трябва да носят личните си карти.

ВЪРШЕЦ БЕ ДОМАКИН НА ОБУЧЕНИЕ ПО ПРОГРАМА РОМАКТ

ВЪРШЕЦ БЕ ДОМАКИН НА ОБУЧЕНИЕ ПО ПРОГРАМА РОМАКТ

На 28 и 29 март Програма РОМАКТ проведе двудневно обучение за повишаване уменията за разработване на ефективни  проекти за социално включване с финансиране по програми на ЕС.

Домакин на срещата беше кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров, който поздрави участниците в обучението. В приветствието си Лазаров акцентира: „Знаем какви са предизвикателствата и пред нас като местна власт, и пред общностите, но аз бих искал да отбележа няколко неща, които успяхме да постигнем заедно.

Създадохме добро партньорство с екипа на Програма РОМАКТ и работеща платформа за реализиране на демократичен консултативен процес с ромската общност. Сформирахме Ръководен екип и Общинска работна група, които са ангажирани с анализи  и планиране на мерки за решаване на конкретни общностни нужди в областите образованието, инфраструктурата, здравеопазването, културата и др. Работим в добро партньорство с Местната активна група (МАГ) от хора, които са заинтересовани от решаването на проблемите на общността.

Темата на регионалното обучение е от изключителна важност за всички нас. Наред с развитието и внедряването на високите технологии във всички сфери, ние, като местна власт трябва да разработваме и ефективни проекти за социално включване по програмите на ЕС. 

Използвам възможността да благодаря на екипа на Програма РОМАКТ за професионалната подкрепа и да пожелая ползотворно обучение. Убеден съм, че планираната програма ще обогати знанията на участниците за разработване на ефективни решения на социалните предизвикателства по места."

 Обучението е организирано по заявка на кмета на община Берковица, но заедно с експертите от Общинска администрация Берковица в обучението се включиха служители и представители на Местните активни групи от Ботевград, Вършец, Враца, Ябланица.

ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ

На 27 март 2024 г. се проведе заседание на Общински съвет - Вършец в Заседателната зала на Община Вършец.

На заседанието присъстваха 13 общински съветници.

Приетият дневен ред беше от 13 точки.

Общински съвет - Вършец прие за сведение отчета за дейността на Председателя на Общински съвет Вършец, дейността на Общински съвет Вършец и неговите комисии за периода 01.07.2023 г.– 31.12.2023 г.

Общински съвет – Вършец прие Правилник за организацията и дейността на Общински съвет – Вършец, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация за мандата 2023 – 2027 година приема за сведение план за работа на комисиите към Общински съвет Вършец за 2024 г.

Общински съвет – Вършец определи имотите - частна общинска собственост на община Вършец, които подлежат на задължително застраховане, съгласно разпоредбата на чл. 9, ал. 2 от Закона за общинската собственост за мандат 2023 – 2027 г.

Общински съвет – Вършец прие Програма за енергийна ефективност на община Вършец за периода 2024 – 2027 г.

Съветниците гласуваха нормативни промени, позволяващи оперативно ползване на обезпечения и отчисления по чл .60, ал. 2, т. 1 и т. 2 и чл. 64, ал. 1 от Закона за управление на отпадъците за 2024 година.

Общинските съветници отмениха Наредба за управление на отпадъците на територията на община Вършец, приета с Решение № 504 по Протокол № 47 от 10.07.2014 г. на Общински съвет – Вършец.

Общински съвет - Вършец прие за сведение отчет за изпълнение на Програмата за управление на отпадъците на община Вършец за 2023 г.

Общински съвет – Вършец взе решение за променя срока в чл.5, ал.7 в Правилник за организацията и дейността на Общински съвет – Вършец, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация за мандата 2023 – 2027 година от 01.04.2024 г. става 01.07.2024 г.

Общински съвет – Вършец избира за представител на Общински съвет-Вършец в Областния съвет за намаляване на риска от бедствия в област Монтана – Иван Замфиров.

Общински съвет – Вършец прие отчет за дейността на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при Община Вършец за календарната 2023 година.

Общински съвет – Вършец взе решение за  предоставяне за стопанисване, поддържане и управление от Общинско предприятие „Общински дейности и туризъм“, гр. Вършец на градска тоалетна, находяща се в прак „Слънчева градина“, гр. Вършец.

Общински съвет – Вършец определи на нов размер на месечно възнаграждение на Управителя на "Медицински център - Вършец" ЕООД, считано от 01.04.2024 г.

Последната точка от дневния ред беше изказвания, питания, становища и предложения.

24 МАРТ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ТУБЕРКОЛОЗАТА

24 МАРТ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ТУБЕРКУЛОЗАТА

Туберкулозата (ТБ) е предотвратима и обикновено лечима болест. Въпреки това, през 2022 г. туберкулозата е на второ място като причина за смърт в света от заразно заболяване след COVID-19, с 1,3 млн. починали лица.

Туберкулозата присъства във всички страни и възрастови групи. През 2022 г. броят на заболелите в света от туберкулоза е приблизително 10,6 млн. души, от които 5,8 млн. са мъже, 3,5 млн. са жени и 1,3 млн. са деца.

ПОЗДРАВ НА КМЕТА НА ОБЩИНА ВЪРШЕЦ ИВАН ЛАЗАРОВ ПО ПОВОД 8-и МАРТ

Уважаеми дами,

Красив е днешният празник, когато почитаме Вас – жените.

За мен е радост да Ви поздравя с дълбоко уважение и преклонение пред всичко, което сте.

Вие сте нежност, но и сила. Дарявате живот и пазите изконните ценности на народа ни. Съхранявате паметта и възпитавате децата ни. Правите света по-добър и красив.
Не живеем в лесни времена, но вие винаги намирате начин как да създадете уют и да дадете спокойствие и топлина в домовете ни. Не само това – вие сте водачи в обществото ни – със своята активна дейност, с отговорните си професии, с борбата си за по-справедливо общество.

От сърце Ви желая здраве, вдъхновение и обичта и уважението на близките ви хора.

Бъдете онази животворна сила, от която пониква всичко. Давайте светлина! Честити да сте!

С уважение,

Инж. Иван Лазаров,

Кмет на Община Вършец