ДОГОВОР НОМЕР: BG161PO001/3.2-02/2011/022 ПРОЕКТ: ПОДКРЕПА ЗА РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ПРОДУКТ И МАРКЕТИНГ НА ДЕСТИНАЦИЯ - ОБЩИНИ ВЪРШЕЦ, БЕРКОВИЦА И ГОДЕЧ

Новини

КРАСИВА ЦВЕТНИЦА ОТПРАЗНУВАХА ВЪВ ВЪРШЕЦ
Цветница или Връбница е празник на пробуждането на пролетта, празник на всички, които носят имена на цветя и дървета, и техните производни. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Цветница се отбелязва не само в православната, но и в католическата и протестантската църква.

Във Вършец празникът започна с тържествена литургия в храм „Св. Георги Победоносец“.

Мажоретки и оркестранти от ученически духов оркестър „Дефилир“, заедно с деца от танцов състав „Северняче“ при СУ „Иван Вазов“ преминаха с празнично шествие от православния храм до откритата сцена пред НЧ „Христо Ботев – 1900 г.“, закичени с осветени върбови клонки.

Десетки жители и гости на Вършец се стекоха пред местното читалище, за да станат част от празничния концерт, който Община Вършец им поднесе като пролетен подарък, заедно с китка пролетно настроение, дъх на цветя и върбови клонки, много емоции от съприкосновението с магията на българския фолклор и усещане за пробуждането на новия живот в природата. Едно усещане за красота, хармония и щастие. Защото на този ден сивотата на делника се стопява пред цветността и яркостта на празника. И защото ние, местните жители доказваме за пореден път, че тачим българските обичаи, че поддържаме жив огъня в сърцата на младото поколение и любовта към изконните български традиции, бит и култура, към българското!

В празничната програма взеха участие: танцов състав „Северняче“ при СУ „Иван Вазов“ - гр. Вършец, детска група за народни хора „Звънче“ и група за народни хора „Здравец“ към НЧ „Просвета 1935 г.“ – с. Спанчевци, група за народни танци „Чародейки” – гр. Вършец, детски танцов състав „Заножченче“ и състав за изворен фолклор “Зелени дел“ при НЧ“ Пробуда -1934 Заножене“, танцова формация “Стрешер“ при НЧ „Просвета- 1922“ - с. Горно Озирово, ученически духов оркестър „Дефилир” и мажоретен състав при СУ „Иван Вазов” – гр. Вършец.

На финала участници в концерта и зрители извиха кръшно българско хоро под звуците на духов оркестър „Дефилир“, а за цветното настроение на всички, Общината бе подготвила красива, окичена с пролетни цветя люлка, на която желаещите се полюляха и се снимаха за спомен.

Евелина ГЕОРГИЕВА


02.04.2018г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ