ДОГОВОР НОМЕР: BG161PO001/3.2-02/2011/022 ПРОЕКТ: ПОДКРЕПА ЗА РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ПРОДУКТ И МАРКЕТИНГ НА ДЕСТИНАЦИЯ - ОБЩИНИ ВЪРШЕЦ, БЕРКОВИЦА И ГОДЕЧ

Новини

С ЮБИЛЕЕН КОНЦЕРТ ОТБЕЛЯЗАХА 15 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ТАНЦОВА ФОРМАЦИЯ „СТРЕШЕР”
На 23 февруари танцьорите от танцова формация „Стрешер“ при НЧ „Просвета– 1922” – с. Горно Озирово отбелязаха 15-годишнината от основаването на формацията с грандиозен концерт-спектакъл.
Събитието напълни салона на НЧ „Христо Ботев-1900“ във Вършец.

Концертът беше благотворителен, като целта е да се съберат средства за закупуване на нови носии за танцьорите.

Официално читалище „Просвета“ се открива на 23.04.1922 г., създава се хор, а по-късно, през 1943 г. - и първият танцов състав. Към читалището се сформира и духова музика, която свири на празници и тържества.

През 2003 г. родолюбиви, ентусиазирани и жадни за знания младежи учредяват една нова група. Ръководител става Георги Митрофанов Яначков, а формацията носи името „ Стрешер “ - на най-високия връх в района на с. Горно Озирово.

Първите стъпки на танцовата формация се правят в салона на ОУ “Васил Левски“ - с. Г. Озирово.

С много труд, постоянство и себераздаване, танцова формация „Стрешер“ успява да се утвърди като един добър състав и да поддържа буден духа на танцовото изкуство до ден днешен.

С годините през състава преминават много танцьори, оставяйки светла диря, която да бъде следвана от идващите след тях, да поддържа огъня в сърцата за огласяване на залата с една Копаница, едно Дайчово хоро или една Шопска сюита.

Формацията започва да участва в концерти на територията на община Вършец и става неизменна част от фолклорната група „Росна китка“ към НЧ „Просвета-1922“ – с. Г. Озирово.

Първият сериозен успех е през 2009 г. по покана на гр. Копривщица за участие в Националния събор на българското творчество, където те получават „Символичният ключ на град Копривщица“. През 2015 г. печелят златен медал на Фолклорния фестивал „Нишавски фолклор“ в Драгоман. През същата година съставът завоюва първо място в надиграването „Типченица пее и танцува“ в с. Типченица. През 2016 г. участват в надиграването „Шопски наниз“ в гр. Костинброд.

Да празнуват заедно, на юбилейния концерт дойдоха и приятелите на „Стрешер“ - фолклорен танцов ансамбъл „Мездра“ с хореограф Мирослав Аспарухов, мъжка фолклорна група „Змей Горянин“ – с. Зверино с ръководител Цветан Ценов, победителят в „Пирин фолк“ 2016“ Светлин Миланов, формация „Тъпани и гайди“ – гр. София и група за автентичен фолклор „Росна китка“ към НЧ “Просвета-1922“ - с . Горно Озирово, които доставиха наслада на публиката с яркото великолепие на народните носии, с изяществото и красотата на танците, със звучните ритми и мелодии.

Танцьорите от „Стрешер“ получиха кошници с цветя и поздравителни адреси от председателя на Общинския съвет инж. Анатоли Димитров, от кмета на общината инж. Иван Лазаров и от изпълнителния директор на СБР „Св. Мина“ – Вършец Боряна Бончева, с пожелания да продължават със същия ентусиазъм да претворяват в танците си изконно българското и красивото, да разпространяват магията на българския фолклор и да прославят община Вършец, да ни радват с красотата и изяществото на танцовото изкуство, да поддържат у всички нас жива любовта към българския фолклор.

Евелина ГЕОРГИЕВА


27.02.2018г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ