ДОГОВОР НОМЕР: BG161PO001/3.2-02/2011/022 ПРОЕКТ: ПОДКРЕПА ЗА РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ПРОДУКТ И МАРКЕТИНГ НА ДЕСТИНАЦИЯ - ОБЩИНИ ВЪРШЕЦ, БЕРКОВИЦА И ГОДЕЧ

Новини

ПОКЛОН, АПОСТОЛЕ!
Вършец почете 145-та годишнина от гибелта на Васил Левски
За поредна година жителите на Вършец се преклониха и запазиха минута мълчание пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски в града ни.

Те изразиха своя човешки поклон за това, че в тъжното време, когато кънтят оковите на робството Левски го имаше. Поклон за това, че той поведе народа си по нови пътища. За онези години, през които той обхождаше земите ни, за да гони робския страх от душите на хората. Поклон за неговата мъдрост. Поклон на него – най-чистия сред чистите по душа.

За да почетат паметта на Апостола и да положат венци и цветя пред паметника му бяха дошли кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров, зам.-кметът на община Вършец Петър Стефанов, секретарят на общината инж. Даниела Тодорова, зам.-председателите на Общинския съвет Олга Яничкова и Иван Андров, общински съветници, представители на общинската администрация, граждани, политически, обществени организации, ученици.

С възпоменателна церемония, заупокойна панихида, отслужена от енорийския свещеник на град Вършец свещеноиконом Петко Балджиев, в съслужение с Георги Маджарски, поклонение и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски, на 19 февруари беше отбелязана 145-та годишнина от трагичната гибел на Апостола. Инициативата бе организирана от Община Вършец.

В словото си кметът на общината инж. Иван Лазаров отбеляза: „Свободата на България не ни е дадена даром. Избухването на Априлското въстание е епопея, с която България показва не само на Европа, но и на целия свят, че няма да чака тя да ни бъде поднесена наготово, а за нея са били готови да отдадат живота си много български герои. Затова днес, на този възпоменателен ден, ние с вас сме тук, за да сведем глави и да се преклоним пред завета, живота и делото на този велик българин. Поклон, дълбок поклон пред най-великия син на майка България – Апостола на свободата Васил Левски.“

Ученици от СУ „Иван Вазов“ с ръководител Бояна Александрова рецитираха стихове, посветени на Левски, деца от групата по художествено слово при ЦПЛР - ОДК Вършец с ръководител Цветелина Василева изнесоха литературна композиция „Поклон, Апостоле!“. В церемонията взеха участие музикантите от ученически духов оркестър „Дефилир“ при СУ „Иван Вазов“ , с диригент Николай Пеев.

Венци и цветя на признателност бяха поднесени от името на Общинска администрация Вършец, Общински съвет Вършец, общинските организации на ГЕРБ и БСП, СУ “Иван Вазов”, НУ “Васил Левски”, Сдружение на пенсионерите “Козница”, Пенсионерски клуб „Чинари“, Антоанета Коцина – общински съветник, граждани.

Евелина ГЕОРГИЕВА


19.02.2018г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ