ДОГОВОР НОМЕР: BG161PO001/3.2-02/2011/022 ПРОЕКТ: ПОДКРЕПА ЗА РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ПРОДУКТ И МАРКЕТИНГ НА ДЕСТИНАЦИЯ - ОБЩИНИ ВЪРШЕЦ, БЕРКОВИЦА И ГОДЕЧ

Новини

КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ВЪРШЕЦ ПОСРЕЩНА НОВИЯ ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ НА ГРАНИЦАТА НА ВИДИНСКА ЕПАРХИЯ
На 10 февруари 2018 г. в с. Сумер, което е граничното селище между Врачанската и Видинската епархии се състоя тържественото първо посрещане на новия Видински митрополит Даниил.

Той бе придружаван от Врачанския митрополит Григорий, натоварен от Св. Синод да представи новия Видински митрополит на неговото духовенство и епархиоти.

В посрещането взеха участие кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров, зам.-кметът Петър Стефанов, секретарят на общината инж. Даниела Тодорова, кметовете на населените места от община Вършец, енорийските свещеници на Вършец Петко Балджиев и отец Любомир, жители на Вършец.

Инж. Иван Лазаров връчи на митрополит Даниил поздравителен адрес и отправи благопожеланията си по случай каноническото му избиране за нов Видински митрополит и тържественото му въдворяване в престолния за Видинска епархия град Видин.

В духа на утвърдената църковна традиция, новоизбраният архиерей символично бе посрещнат в храм "Св. преп. Параскева" от кмета на с. Сумер Лидия Митрофанова, депутати от монтански избирателен район, областния управител на област Монтана Росен Белчев, кмета на община Монтана Златко Живков и от множество духовници и миряни, възрадвани в този ден от възможността първи да приветстват своя нов архипастир.

Врачанският митрополит Григорий връчи архиерейския посох на митрополит Даниил и му благопожела от името на Светейшия Български патриарх Неофит и Св. Синод много успешно и спасително служение.

В храма на с. Сумер митрополит Даниил за пръв път произнесе слово-обръщение към своите епархиоти, в което подчерта, че залага на връзките на мира, единството във вярата и любовта.

С радост, хляб и сол, с музика и възрадвани души, присъстващите изпратиха митрополит Даниил към следващата му спирка за посрещането му в град Монтана.

Евелина ГЕОРГИЕВА


12.02.2018г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ