БЕЗПЛАТНИ АВТОБУСНИ ЛИНИИ ОТ 14.09.2015 г.
ДОГОВОР НОМЕР: BG161PO001/3.2-02/2011/022
ПРОЕКТ "ПОДКРЕПА ЗА РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ПРОДУКТ И МАРКЕТИНГ НА ДЕСТИНАЦИЯ - ОБЩИНИ ВЪРШЕЦ, БЕРКОВИЦА И ГОДЕЧ"

Новини

С ВЕЛИК БОГОЯВЛЕНСКИ ВОДОСВЕТ И РИТУАЛ ПО СПАСЯВАНЕ НА СВЕТИЯ КРЪСТ ОТБЕЛЯЗАХА ЙОРДАНОВДЕН ВЪВ ВЪРШЕЦ

Атракция бе мъжкото хоро в ледените води на местната река
Йордановден или Богоявление е един от най-големите християнски празници в българския народен календар. На този ден Св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син във водите на река Йордан. Българинът вярва, че в нощта срещу празника небето се отваря и Господ изпълнява желанията. Светото кръщение пък е едно от седемте тайнства на вярата, при което човек се очиства от греховете.

Станалият вече традиционен за Вършец ритуал по спасяване на Светия кръст и Велик богоявленски водосвет, отслужен от свещеноиконом Петко Балджиев, бяха организирани от Община Вършец и църковното настоятелство на храм „Свети Георги “ при „Банския вир” в близост до Минералната чешма.

Кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров, по чиято инициатива този ритуал бе възроден преди няколко години, откри празника и пожела на именниците и на всички жители и гости на общината здраве, успехи и късмет.

За трета поредна година жителите и гостите на курортния град видяха уникалното „мъжко хоро”. В атракцията участваха самодейна група „Йордановден” с ръководител Денислав Петров от Монтана, чиито членове са от различни краища на България, техни приятели, както и местни момчета от Вършец.

Поради почти пролетното време с много слънце и високи температури, във водите на местната река Ботуня се потопиха рекордно голям брой желаещи да извадят ритуалния кръст – тази година смелчаците бяха 25, за разлика от миналата, когато куражлиите бяха само 14.

Късметът се усмихна на 28-годишния Георги Заножки от Вършец, рехабилитатор в Специализирана болница за рехабилитация „Св. Мина“ – гр. Вършец, който извади дървения кръст от ледените води. Той получи парична награда от 100 лева, връчена му от кмета Иван Лазаров и кръста.

Георги сподели, че участва в ритуала преди всичко за здраве, защото според народното поверие този, който извади кръста, ще бъде здрав и щастлив през цялата година. Младият мъж заяви, че получената парична награда ще бъде похарчена за благотворителност – ще я дари на възрастни хора, като им закупи хранителни продукти.

По-късно, енорийският свещеник на Вършец отец Балджиев, заедно с църковния хор при храм „Св. Георги” отслужи водосвет и освещаване на сградата на Общинската администрация, с пожелание за здраве и успехи на местната управа и на всички жители на общината.

Евелина ГЕОРГИЕВА

Видео от събитието.


08.01.2018г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ