БЕЗПЛАТНИ АВТОБУСНИ ЛИНИИ ОТ 14.09.2015 г.
ДОГОВОР НОМЕР: BG161PO001/3.2-02/2011/022
ПРОЕКТ "ПОДКРЕПА ЗА РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ПРОДУКТ И МАРКЕТИНГ НА ДЕСТИНАЦИЯ - ОБЩИНИ ВЪРШЕЦ, БЕРКОВИЦА И ГОДЕЧ"

Новини

ОСВЕТИХА РЕМОНТИРАНАТА И ОБНОВЕНА ЦЪРКВА В СЕЛО ДРАГАНИЦА
В днешните времена, когато непрекъснато ни заливат новини за обезлюдени села, рушащи се православни храмове и обществени сгради, за закрити училища, да възродиш за нов живот църква – стожер на духовността и българщината в едно село, е най-висшият израз на родолюбие и духовно извисяване.

На 7 октомври Врачанският митрополит Григорий, в съслужение с архимандрит Антим – протосингел на Видинската митрополия и местния енорийски свещеник отец Любомир, заедно с църковен хор от монахини от Клисурската Света обител, отслужи празнична утреня, специално богослужение след ремонт “чин на обновлението” и архиерейска света литургия в ремонтираната и обновена църква „Света Петка Параскева“ в село Драганица.

Митрополит Григорий поръси за здраве и главните виновници за доброто дело - Иво Евгениев, неговото семейство и родители Цветана и Евгени Евгениеви, чиито корени са от Драганица.

Сред гостите на освещаването бяха народните представители Ирена Димова и Димитър Аврамов, зам.-областните управители на област Монтана Нина Петкова и Цветко Цветков, кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров, секретарят на общината инж. Даниела Тодорова.

Православният храм „Света Петка Параскева“ е един от най-старите в Северозападна България и се възприема от местното население като стожер на българщината. Началото на изграждането му е положено през далечната 1665 г., а иконостасът е от 1869 г. През столетията православният храм е претърпял няколко преизграждания. В сегашния си вид е от 150 години, за което свидетелства надписът на камбаната.

Храмът е вързан и с името и делото на Васил Левски, който през 1870 г. е свикал тук събрание за подготовка на въстание.

Пълният ремонт и обновяването на църквата са извършени тази година. С дарения се включват бизнесмени и местни жители. Основна обаче е финансовата подкрепа на фондация „Помощ за благотворителността в България“, чийто главен акционер и член на Управителния съвет е предприемачът Иво Евгениев – бизнесмен от Враца. Той е организирал и строителните работи – църквата е измазана отвън и отвътре, подът е облицован с плочки, дворът е оформен с ограда, плочи и нова растителност.

Дарението е в памет на неговите баба Райна и дядо Иван, живели в с. Драганица. С подкрепата на Иво Евгениев преди три години бе ремонтиран и обзаведен пенсионерският клуб „Еделвайс“, който се превърна в най-посещаването от местните хора място. Ежегодно се организират безплатни профилактични прегледи от лекари от Александровска болница - София, като фондацията поема лечението и на болни хора, разказа кметицата на Драганица Младенка Димитрова.

В знак на признателност и благодарност към ктитора на храма, кметът на община Вършец връчи на г-н Евгениев специален плакет от името на всички жители на общината.

Иконите в църквата и иконостаса са изографисани от монахините в близкия Клисурски манастир Св. Св. Кирил и Методий“, където има иконописно ателие за реставрация.

Трима мъже от селото: Нейчо Драгиев, Иван Иванов и Димитър Михайлов са изградили със собствени средства и труд и чешма в двора на църквата.

Над входа на православния храм е поставена икона на Света Петка Българска, която е дело на врачанската художничка Силвия Равнополска.

Стотици жители и гости на село Драганица дойдоха в църквата, въпреки проливния дъжд и определиха възродения храм като знаково начало за по-добри времена в селото.

По-късно, в салона на местното читалище „Васил Левски – 2015“, самодейците от певческа група “Росна китка” към читалището и младите музиканти от ученически духов оркестър „Зелени дел“ – гр. Вършец изнесоха концертна програма.

За всички, дошли на празника, бе приготвен, осветен и раздаден курбан за здраве и благоденствие.

Евелина ГЕОРГИЕВА


09.10.2017г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ