ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2017
БЕЗПЛАТНИ АВТОБУСНИ ЛИНИИ ОТ 14.09.2015 г.
ДОГОВОР НОМЕР: BG161PO001/3.2-02/2011/022
ПРОЕКТ "ПОДКРЕПА ЗА РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ПРОДУКТ И МАРКЕТИНГ НА ДЕСТИНАЦИЯ - ОБЩИНИ ВЪРШЕЦ, БЕРКОВИЦА И ГОДЕЧ"

„АЛЕЯ НА ЗАНАЯТИТЕ“ СЪБРА ВЪВ ВЪРШЕЦ МАЙСТОРИ ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ
Над 30 занаятчии от цялата страна участваха тази година в „Алеята на занаятите” във Вършец. Изявата е част от проявите, посветени на празника на курорта, минералната вода и Балкана „Вършец 2017“. Уникалните произведения на майсторите бяха подредени на емблематичната за града „Алея на чинарите“.

Традиционният тукашен хенд мейд фест всяка година има и постоянни, и нови участници. В седмицата от 31 юли до 6 август „Алеята на занаятите“ събра специално пристигналите за изложението производители от Троян, Габрово, Монтана, Чипровци, Враца, София и местни производители от Вършец. Под сянката на старите чинари нагъсто бяха подредени, бижута, сувенири, съдове, декоративни и ароматизирани свещи, троянска керамика, изделия от дърво, картини, пана, гоблени, домашни сладка и конфитюри и какво ли още не.

Сред старите познайници са Дочо Тодоров и Димитър Терзиев от Троян – майстори-грънчари и производители на традиционна троянска керамика, Валентин Миланов от Монтана, „рисуващ“ картини от пясък и смляно кафе, Лидия Костова от Монтана, изработваща накити и бижута, Петър Кънев от Габрово – майстор на изделия от дърво, местният дърворезбар Ангел Паунов, изпод чиито ръце дървото сякаш оживява, Мая Ангелова от Чипровци – производител на домашни сладка, конфитюри и сиропи, Пенка Зафирова от Вършец – майсторка на ръчно избродирани гоблени и други производители.

Ния Симеонова от Чипровци участва в „Алеята на занаятите“ за първи път. Богатото й въображение и фантазия, и сръчните й ръце сътворяват сувенири, торбички, фигурки, украшения от вълна, които са истински произведения на изкуството. Ния разказва, че „набива“ вълната със специална игла или пък я „валя“ с точилка по подобие на руските валени изделия. Вълната й изпращат чак от далечна Австралия, направо боядисана в различни цветове, тъй като българската се предлага на пазара в много ограничена цветова гама.

Цветните и с различна форма ароматизирани, ръчно изработени свещи на габровски производители радваха очите на минувачите със своята красота и изящество. Във всяка свещ майсторите съчетават винаги два или три аромата, като един от тях задължително преобладава над другите и придава основната ароматна нотка на свещта. На сергията имаше дори ароматизирани свещи във формата на мъжки и женски фигури в български народни носии – един оригинален сувенир и подарък, подходящ както за българи, така и за чужденци.

На майсторите-производители бяха връчени грамоти за участие в „Алеята на занаятите“ от името на кмета на община Вършец инж. Иван Лазаров.

Евелина ГЕОРГИЕВА


10.08.2017г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ