ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2017
БЕЗПЛАТНИ АВТОБУСНИ ЛИНИИ ОТ 14.09.2015 г.
ДОГОВОР НОМЕР: BG161PO001/3.2-02/2011/022
ПРОЕКТ "ПОДКРЕПА ЗА РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ПРОДУКТ И МАРКЕТИНГ НА ДЕСТИНАЦИЯ - ОБЩИНИ ВЪРШЕЦ, БЕРКОВИЦА И ГОДЕЧ"

КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ВЪРШЕЦ ПОСЕТИ СОКОБАНЯ, СЪРБИЯ
Визитата е по покана на кмета на патньорската община Сокобаня, окръг Зайчар в Сърбия Исидор Кръстич.

Инж. Иван Лазаров, придружен от служители на Общинска администрация - Вършец участва в тържествата, посветени на 180 години от началото на организирания туризъм в сръбския балнеоложки курорт и на Празника на община Сокобаня, който се провежда ежегодно на 21 юни.

Датата на Празника на града не е избрана случайно. Преди 180 години, на 21 юни 1837 г. е написана препоръка от канцеларията на княз Милош в Крагуевац до кмета Лазаревич, който бил изпратен в Сокобаня да се лекува с топлата минерална вода. От тогава датира и организираният туризъм в Сокобаня, и в цяла тогавашна Сърбия.

Сокобаня изживява внезапен възход след окончателното освобождение от турците през 1833 г., с пристигането на власт на княз Милош Обретенович. През 1834 г. турската баня, построена през ХV век върху останките от римски терми, била възстановена и разширена от княза и става негова лична собственост. Днес тя все още се използва, след извършени няколко реконструкции и е единствената функционираща оригинална турска баня в цяла Сърбия.

Князът също така изпратил мостра от минералната вода за анализи във Виена и назначил за пръв лекар в курорта Сокобаня Леополд Ерлих – магистър-хирург, един от най-високо образованите лекари за своето време, владеещ осем езика, работил в Италия, Австрия и Турция в качеството му на придворен лекар на княза. Той е бил същевременно и ветеринарен, и санитарен инспектор в Сокобаня, и имал значителен принос в повишаване културата на местното население.

Наричат Сокобаня „зеленото сърце на Сърбия“. Градът има много общи характеристики с Вършец - лековити минерални извори, сходна надморска височина, централна улица с чинари, чист въздух, много зеленина, благоприятен климат и природни дадености, подходящи за развитие на туризъм. Подобни са и стратегиите за развитие на двете общини.

Тържествата, организирани от Община Сокобаня и Организацията за туризъм и култура - Сокобаня по повод официалния Празник на града включваха официални мероприятия, богата културно-развлекателна програма и спортни прояви.

На другия ден в гр. Княжевац, окръг Зайчар, инж. Иван Лазаров проведе работна среща с председателя и зам.-председателя на Общинския съвет Миодраг Ивкович и Миролюб Михайлович, на която бяха обсъдени възможностите за реализиране на съвместни трансгранични проекти от двете общини.

Евелина ГЕОРГИЕВА


28.06.2017г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ