ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2017
БЕЗПЛАТНИ АВТОБУСНИ ЛИНИИ ОТ 14.09.2015 г.
ДОГОВОР НОМЕР: BG161PO001/3.2-02/2011/022
ПРОЕКТ "ПОДКРЕПА ЗА РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ПРОДУКТ И МАРКЕТИНГ НА ДЕСТИНАЦИЯ - ОБЩИНИ ВЪРШЕЦ, БЕРКОВИЦА И ГОДЕЧ"

КОРЕЙСКО ПРИЛОЖНО ИЗКУСТВО, ПРЕДСТАВЕНО С ИЗЛОЖБА ВЪВ ВЪРШЕЦ
За трети път изложба на традиционно корейско изкуство гостува на Градската художествена галерия във Вършец. Проявата се осъществява със съдействието на Община Вършец, Туристическия информационен център и посолството на КНДР у нас.

Поводът е изключително големият интерес, проявен към предишните две изложби, организирани през 2012 и 2013 г., по време на които бяха изкупени всички произведения на корейските майстори-творци.

В експозицията са показани 51 платна - ръчно избродирани с копринени конци по специална технология гоблени и картини, изработени чрез традиционната художествена техника “манненхва”, която представлява вид мозайка от миди и седеф. Гоблените се шият от млади, 16-17 годишни момичета, обединени в специализирани задруги за традиционни художествени занаяти.

В картините пък се съчетават разнообразия от черупки на раковини, което ги прави изключително дълготрайни във времето. Ето защо корейците ги наричат “манненхва”, в буквален превод - "вечна картина". Платната отразяват лекотата и изяществото, присъщи на източната култура. Такава картина се прави задължително от двама художници, като първият рисува контурите, а вторият облепя с миди и седеф.

Изложбата на корейското изкуство е част от културния обмен между България и КНДР и ще остане във Вършец до 25 юли.

Всички гоблени и картини са изложени за разпродажба и могат да бъдат закупени от любителите и ценителите на корейското изкуство.

Евелина ГЕОРГИЕВА


27.06.2017г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ