ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2017
БЕЗПЛАТНИ АВТОБУСНИ ЛИНИИ ОТ 14.09.2015 г.
ДОГОВОР НОМЕР: BG161PO001/3.2-02/2011/022
ПРОЕКТ "ПОДКРЕПА ЗА РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ПРОДУКТ И МАРКЕТИНГ НА ДЕСТИНАЦИЯ - ОБЩИНИ ВЪРШЕЦ, БЕРКОВИЦА И ГОДЕЧ"

V-ти МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „ПЪСТРА ОГЪРЛИЦА – ВЪРШЕЦ 2017“
Фестивалът „Пъстра огърлица” е магия, сътворена от хората и за хората – една магия, която те завладява изцяло и те кара да се възторгваш от красотата и богатството на звуците, ритмите, костюмите, шевиците и багрите. Всяка година преживяването по време на фестивала е различно и неповторимо.

Днес тази магия продължава, а хората, които претворяват емоцията и красотата, са здраво споени от любовта към фолклора. Доказаха го участниците и зрителите в V-то юбилейно издание на Международния фолклорен фестивал "Пъстра огърлица", организиран от Община Вършец и Туристически информационен център Вършец, проведен на 3 и 4 юни 2017 г. в курортния ни град.

Събитието е част от културния календар на Община Вършец и бе открито от кмета на общината инж. Иван Лазаров.

Петстотин участници от 15 фолклорни състава, клубове и танцови ансамбли от 5 държави: Украйна (танцов център „Аванте“ – гр. Житомир), Сърбия (КУД “ Соко баня“ - гр. Соко баня и ансамбъл към Дома на културата – гр. Пирот ), Хърватия (фолклорна асоциация „Пазин“ – гр. Пазин), Чехия (формация „Брецлованек“ - гр. Брецлав ) и от различни краища на България, представени от областите Монтана, Враца, Видин, Велико Търново и Ловеч, показаха на откритата сцена пред НЧ „Хр. Ботев 1900” красотата, богатството и уникалността на фолклора.

Дефилетата на участниците в двата фестивални дни се предвождаха от ученически духов оркестър „Дефилир“ към СУ „Иван Вазов“ – гр. Вършец, а по бул. „Република“ и на централния градски площад се извиха кръшни български хора, събирайки заедно танцьори и публика в една пъстра фолклорна огърлица.

Фестивалът бе наситен и разнообразен, пъстър като огърлица от разноцветни, светещи мъниста – една фолклорна огърлица от звуци и багри, от ритми и настроение, в която всяко скъпоценно камъче блести по свой идентичен, особен и неповторим начин, но даващ своя привкус към общото сияние – фолклорното богатство на народите по света.

Всички участници получиха уникални, ръчно изработени статуетки от дърво и грамоти за участие. И обещаха догодина отново да се съберем, на VІ-ия Международен фолклорен фестивал, за да продължим заедно традицията и прибавим още едно зрънце към нашата пъстра фолклорна огърлица.

Евелина ГЕОРГИЕВА

Видео фрагменти от събитието.
Снимки от събитието.


05.06.2017г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ