ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2017
БЕЗПЛАТНИ АВТОБУСНИ ЛИНИИ ОТ 14.09.2015 г.
ДОГОВОР НОМЕР: BG161PO001/3.2-02/2011/022
ПРОЕКТ "ПОДКРЕПА ЗА РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ПРОДУКТ И МАРКЕТИНГ НА ДЕСТИНАЦИЯ - ОБЩИНИ ВЪРШЕЦ, БЕРКОВИЦА И ГОДЕЧ"

ПИСАТЕЛЯТ-ЗЕМЛЯК МАРТЕН КАЛЕЕВ ИЗДАДЕ НОВА КНИГА
„Насрещен бяг“ е заглавието на новата книга на писателя Мартен Калеев, чието име напоследък нашумя в литературните среди след многобройни творчески изяви. Тя съдържа публицистични и есеистични текстове, които във времето са били публикувани на страниците на престижни литературни издания, а някои от тях са носители на първи награди. Но това не изчерпва съдържанието, защото всеки ред крие в себе си освен оригиналния вид към датата на създаване, но и авторови допълнения, които показват животът в неговата сложност и развитие.

Мартен Калеев е определил отделните творби като рефлексии, които са рядка форма на философско и художествено изразяване на днешните автори. Според него най-важното е да се почувства дълбочината на съвременните дилеми, на опасността да престанеш да чувстваш и мислиш, за да мутираш в не-човек. Книгата не става за „конвенционално или развлекателно“ четене, а за осмисляне и преживяване. Тя е предизвикателство дори за подготвения читател, защото с провокативен и ярък стил приканва да бъде преосмислена визията за нашето ежедневие, което поглъща доброто, асимилира човешкото, за да ги обезличи до сервилност, безпомощност или непукизъм. И през всички редове прозира въпросът като огромно и уродливо око на Циклоп - дали пък с нас не се случва нещо наистина фатално, след което няма да има нито грешници, нито праведници. И всички изглеждат безпомощни и невинни редом с грубостта, пошлостта, агресията и опростачването.

Книгата е с луксозно и стилно полиграфическо оформление, издадена е само преди дни от Академията за европейска култура „Орфеева лира“ – София, съдържа 182 страници и според издателите е много радостно, че един български писател по такъв оригинален, честен и безкомпромисен /освен впечатляващата ерудиция/ начин "чете" съвремието ни.

Евелина ГЕОРГИЕВА


19.04.2017г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ