ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2017
БЕЗПЛАТНИ АВТОБУСНИ ЛИНИИ ОТ 14.09.2015 г.
ДОГОВОР НОМЕР: BG161PO001/3.2-02/2011/022
ПРОЕКТ "ПОДКРЕПА ЗА РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ПРОДУКТ И МАРКЕТИНГ НА ДЕСТИНАЦИЯ - ОБЩИНИ ВЪРШЕЦ, БЕРКОВИЦА И ГОДЕЧ"

Д-Р ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ СТАНА ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ВЪРШЕЦ

Д-р Георги Георгиев получи отличието от председателя на Общинския съвет инж. Анатоли Димитров на извънредна, тържествена сесия на Общинския съвет в градската Художествена галерия.

Мотивите за номинирането са изключителните заслуги на д-р Георгиев за популяризиране на Националния балнеологичен курорт Вършец, въвеждане и популяризиране на питейното лечение с вършечката минерална вода и разширяване профилировката на курорта Вършец.

Д-р Георги Николов Георгиев е роден на 27.01.1932 г. във Вършец. Завършва Народно военно-медицинско училище в София и работи като военен фелдшер, след което следва медицина във Висшия медицински институт - София. До 1972 г. работи като последен участъков лекар на община Вършец, а след това като курортен лекар. Има придобити специалности по „Физикална медицина“, „Балнеология и курортология“ и „Мануална терапия“.

Непрекъснато рекламира и популяризира изключителните възможности на курорта Вършец и успява да го постави на челно място. Негова главна заслуга е използването на вършечката минерална вода за питейно лечение и разработване и въвеждане на специална методика за това. Според лекаря-балнеолог, минералната вода на Вършец с успех конкурира наложилите се на времето курорти Хисаря, Горна Баня и Банкя.

Признание за ефективността на методиката му е, че Клиниката по нефрология към Висшия медицински институт - София с ръководител проф. Цветан Димитров, която по традиция е изпращала всички болни след ултразвуково разбиване на бъбречни камъни за долекуване в Хисаря, започва да пренасочва болните от цяла Северна България към Вършец. Проф. Димитров и д-р Георгиев излизат с научен доклад от опита си пред Национален симпозиум.

През 70-те години на миналия век д-р Георгиев извършва преустройство на освободената сграда на общината и разкрива в нея здравна служба с кабинети, родилна зала и стационар с две стаи, с по 3 легла. Голяма част от бебетата на Вършец, родени тогава, са израждани от него.

След въведената методика за лечение в санаториумите на курорта Вършец с минерална вода и налагането й в Северозапада, се променя и здравният статус на региона. Благодарение на д-р Георгиев се разширява профилировката на курорта Вършец, като към тогавашните сърдечно-съдови и заболявания на функционалната нервна система, се включват още шест допълнителни заболявания: стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни, бъбречно-урологични, ендокринно-обменни, заболявания на централната нервна система и опорно-двигателния апарат.

Д-р Георгиев е единственият лекар от Вършец, участвал в национална работна група към НОИ за профилировка на балнеокурортите в България в края на 70-те години на миналия век.

Благодарение на дългогодишната му и активна работа като деятел на БЧК и председател на общинския комитет на Националното движение за трезвеност, налага Вършец като еталон за страната и тук се провеждат много инициативи от национален мащаб, на които Вършец е домакин, а д-р Георгиев е организатор.

Той е първият главен лекар на профилакториума на „Химко - Враца” във Вършец. Бил е главен лекар на Курортната поликлиника и управител на Медицинския център, председател на Общинския комитет за трезвеност. Продължава да работи като лекар-физиотерапевт в „Медицински център – Вършец“ ЕООД.

Доайен на физиотерапевтите във Вършец и най-възрастният практикуващ в момента специалист по физикална медицина в България.
Носител е на всички отличия на Българския червен кръст и Националното движение за трезвеност. Награден е със златна значка «Отличник на Министерство на народното здраве».
Почетен кръводарител на Република България и носител на златен медал на Българския червен кръст за безмъзмездно кръводаряване.

65 години д-р Георги Георгиев лекува и продължава да лекува хората от Вършец и страната, подчерта председателят на Общинския съвет инж. Анатоли Димитров. „Това, което ние дължим на д-р Георгиев е да продължаваме неговото дело, всички ние с пълни сили да дадем най-доброто от себе си, така че Вършец да заеме отново мястото, което му се полага на туристическата карта на България“, допълни той.

Почетният знак – символичен ключ на курортния град, връчи на д-р Георгиев кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров.
„Искам да му пожелая да е жив и здрав, да продължава със същото дръзновение и да зарежда бъдещите поколения със своята енергия“, каза градоначалникът.

85-годишният д-р Георгиев прие отличието със сълзи на очи. „Казват, че с възрастта чувствата и емоциите на човек не са толкова силни. Но аз съм изключително развълнуван, защото това е един от най-радостните, най-вълнуващите моменти в моя живот. Горд съм, че получавам признание от моите съграждани, че ме поставят редом до моите кумири – д-р Дамян Иванов, първостроителят на десетки детски и работнически санаториуми в страната, допринесъл толкова много за развитието на курорта Вършец, и до д-р Александър Митев - лекар-новатор. Аз също смятам себе си за новатор и обещавам пред себе си и пред вас, че докато имам съзнание и сили, ще работя за курорта Вършец и ще помагам на хората. Благодаря, сърдечно благодаря“, каза с ръка на сърцето дългогодишният лекар при получаване на наградата.

Със знанията и опита, които има д-р Георгиев, аз съм убедена, че и на 100 години той пак ще постави най-правилната диагноза!, каза Цеца Антонова – председател на пенсионерски клуб „Козница“. Тя разказа как под негово ръководство във Вършец е разкрита първата детска ясла за деца под 3-годишна възраст, как е преглеждал малките дечица, как е работил във всички сфери на медицината като единствен участъков лекар на цялото население от Вършец в тогавашната участъкова здравна служба.

„Докторе, целувам ти ръцете“ – възкликна Ангел Господинов, дългогодишен общественик и колега на медика.

„Да приемеш доброволно да се изправиш пред страданието и болестите е възможно само тогава, когато усещаш работата си като призвание, когато „гориш“ в нея, когато си роден с мисията да помагаш, да бъдеш полезен и да твориш добро. Вашият живот и дейност като лекар, ръководител, организатор и общественик са пример за това“, каза в приветствието си Савка Серафимова - председател на клуб „Чинарите“. Д-р Георгиев е личният лекар на всички вършечани, каза тя пред просълзения медик.

От името на общинските съветници, председателят инж. Анатоли Димитров подари електронна книга на почетния гражданин на Вършец. Д-р Георгиев получи подаръци, цветя и поздравления от клуб „Чинарите“, пенсионерски клуб „Козница“, от бивши колеги, благодарни пациенти и съграждани.

Евелина ГЕОРГИЕВА


16.04.2017г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ