ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2017
БЕЗПЛАТНИ АВТОБУСНИ ЛИНИИ ОТ 14.09.2015 г.
ДОГОВОР НОМЕР: BG161PO001/3.2-02/2011/022
ПРОЕКТ "ПОДКРЕПА ЗА РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ПРОДУКТ И МАРКЕТИНГ НА ДЕСТИНАЦИЯ - ОБЩИНИ ВЪРШЕЦ, БЕРКОВИЦА И ГОДЕЧ"

КУШИИ ЗА ТОДОРОВДЕН
В съботния ден на 4 март, за пореден път Община Вършец организира конни надбягвания, свързани с църковния празник Тодоровден.
На събитието присъстваха кметът на общината инж. Иван Лазаров, зам.-кметът Петър Стефанов и секретарят на общината инж. Даниела Тодорова.

Традиционният български празник Тодоровден се празнува главно за здравето на конете и затова е посветен на коневъдството и на конния спорт. На този ден конете се излъскват, нагиздват, опашките и гривите се сплитат и украсяват с мъниста, с пискюли и цветя.

Тази година в местността „Синчово поле“ край Вършец претенденти за призовите места бяха 21 участници от Вършец, Монтана, Враца, Пудрия, Криводол, Главаци и Краводер, а стотици зрители бяха дошли в слънчевия и топъл мартенски ден в очакване на зрелищните кушии.

По традиция състезанието започна с празничен водосвет за здраве и благополучие, отслужен от свещеноиконом Петко Балджиев, който благослови конете, готови за надпреварата.

Организаторите от Община Вършец бяха подготвили 2 състезания – конкурс за най-красив кон и надбягване с коне (кушия) в две категории – чистокръвни и местни породи.

Кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров определи най-красивия кон и връчи специална парична награда от 80 лева на стопанина му. Приза за най-красив кон спечели кон Ной със собственик Мариан Дамянов от Враца, второ място завоюва кон Самурай със собственик Юри Тошков от Вършец, а третото място отиде при Слави Любенов от Враца и неговия кон Боряна.

Зам.-кметът на общината Петър Стефанов награди призьорите в надбягването на 800 метра. Явиха се само претенденти в категорията „местни породи“. Победител в тази дисциплина стана Иво Ангелов от с. Пудрия с кон Дани, на второ място се класира Асен Серафимов от Вършец с кон Наполеон, а на трето – Виктор Петков от Враца с кон Гошо.

Общата стойност на раздадените парични награди в двете състезания бе 350 лева, осигурени от Община Вършец. Освен парични премии, участниците, заели призовите места, получиха и грамоти от кмета на общината.

Евелина ГЕОРГИЕВА


06.03.2017г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ