ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2017
БЕЗПЛАТНИ АВТОБУСНИ ЛИНИИ ОТ 14.09.2015 г.
ДОГОВОР НОМЕР: BG161PO001/3.2-02/2011/022
ПРОЕКТ "ПОДКРЕПА ЗА РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ПРОДУКТ И МАРКЕТИНГ НА ДЕСТИНАЦИЯ - ОБЩИНИ ВЪРШЕЦ, БЕРКОВИЦА И ГОДЕЧ"

ДЪРВЕТА-МАРТЕНИЦИ "РАЗЦЪФТЯХА" ВЪВ ВЪРШЕЦ
В огромни мартеници се превърнаха две от дръвчетата на алеята пред сградата на Община Вършец, в близост до фонтана на Централния градски площад и дървото пред входа на Туристическия информационен център.

Идеята е на Туристическия информационен център във Вършец. Инициативата се реализира за втора поредна година, като целта е да се създаде пролетно настроение в навечерието на 1 март – Деня на Баба Марта.
Стъблата на дръвчетата са обвити с бяло-червена прежда, а по клоните им са закачени мартеници.

Баба Марта е хилядолетна българска традиция, която символизира края на зимата и идването на пролетта. Всяка година на 1 март българите си подаряват мартеници, а закичването с тях е типично българска традиция.

Според легендата, мартеницата води началото си още от времето на хан Аспарух, който бил предвестен за идването на сестра си Хуба в новите земи с бял конец, обагрен с кръв.
От тогава бяло-червеният конец е нишката, която свързва българите по света в едно – да сме здрави, силни и щастливи.

Всички жители и гости на Вършец, които желаят, могат да завържат своя мартеница на клонките на трите дръвчета-мартеници.

Евелина ГЕОРГИЕВА


22.02.2017г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ