Новини

КУКЛИ УЧИХА ДЕЦАТА НА ВЪРШЕЦ ДА ПАЗЯТ ПРИРОДАТА ВСЕКИ ДЕН
Екопак България“ и община Вършец организираха празник с танци и подаръци.

НЧ „Христо Ботев – 1900“ във Вършец събра около 190 деца от детските градини и началните училища на образователно куклено шоу, посветено на опазването на природата. „Театър на приказката – София“ гостува на българските деца в различни градове по инициативата на „Екопак България“ „Нахрани ме, ям разделно“. Празникът за децата на Вършец се проведе в партньорство с община Вършец.

Над 8960 деца в страната вече са посланици на идеята за разделно събиране на отпадъци от опаковки. Те убеждават и семействата си да организират разделно събиране у дома и вярват, че това ще допринесе за опазването на природата.

В спектакъла „Приказка за юначета с празни тумбачета“ на близък до децата език, с песни, музика и забавен текст се формират полезни ежедневни навици у малките зрители. Това е реализация на мисията на „Екопак България“ – да образова най-малките, за да стигнат зелените послания и до възрастните.

Децата, посетили спектакъла, след срещата си с приятелите от парка Хартояд, Пластоядка и Стъклояд, знаят, че разделното събиране на отпадъците от опаковки е необходимо, за да могат те да бъдат рециклирани и да заживеят нов живот.

По време на кукленото шоу децата се научават кой отпадък в кой цветен контейнер се изхвърля. „Разбрах колко е важно да хвърляме отпадъците в цветните контейнери. Така помагаме на Земята“, обяви разпалено Мария на 7 години.

„Децата се забавляват от сърце. Надяваме се, че разделното събиране ще намира все повече привърженици в града. Може би трябва да се канят и родителите на децата“, коментира Таня Иванова от ДГ „Слънце“.

Най-активните деца участваха в състезание по сортиране на отпадъци. Всички пяха, танцуваха, а накрая всеки си тръгна с подаръци – комикс книжка за оцветяване и магнити с персонажите от пиесата.


Спас ЗАРЧЕВ


20.09.2019 г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ