Новини

"ДА ПОКАЖЕМ БЪЛГАРСКОТО" - да укрепим националното си самочувствие
На 10 август на Иванчова поляна кметът на община Вършец официално откри второто издание на националния събор „Да покажем българското“.

Красивата местност стана прекрасен декор на местни породи кучета, коне, на местни занаятчии и майстори на национални гозби и напитки.

„Искаме да покажем българските породи, одобрени от МЗХГ. За да покажем българското днес и утре организираме и фолклорен фестивал, на който участници от всички краища на България, самодейни състави. Желая успех на всички участници, на всички изложители. Нека днес и утре имаме повод да укрепим националното си самочувствие.“

Аврам Петков – президент на Световен киноложки алианс и председател на асоциацията на българско овчарско куче, също изказа своята радост, че са гости на Вършец за втора година и че могат да се покажат тук както местните породи, така и красотата на българското занаятчийство.

Георги Йорданов – зам.-министър на МЗХГ, доц. Андрей Колев, председател на развъдната асоциация на аборигенните породи овце от западна България, земеделските производители Маргарита Тодорова, Елинка Димитрова и Ивайло Иванов, които представят част от българските породи овце и кучета на събора, бяха сред специалните гости. С големи аплодисменти бе посрещнат и клубът на българско овчарско куче от Полша.
Георги Йорданов също поздрави участниците и гостите на празника:“ От името на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и лично от мое име искам да ви поздравя. Днес, когато живеем в 21-ви век и сме се устремили към глобализация, този събор е едно зрънце, което ни връща към нашите корени към българщината – да покажем, че и ние сме дали нещо на света, и ние с нашето културно-историческо наследство сме част от тази глобализация“.

Аврам Петков връчи плакети за принос на МЗХГ и на Даниел Александров – член на клуба на българско овчарско куче от Монтана и зам-директор на фонд „Земеделие“ – Монтана.

След официалното отриване започнаха демонстрации на умения на кучета – послушание на куче в движение и един от най-новите спортове за кучета в света „Фризби фристайл“ с водач европейската шампионка по фризби фристайл Даря Иванцова.

Последва представяне на клубовете на българско овчарско куче. Два клуба от региона се включиха в демонстрациите – от Монтана и от Берковица.

Програмата продължи с фолклорното надпяване „Балканът пее“.

Изключително интересни са занаятчийските щандове –български шевици, ножарство, резба и дърводелство, може да се видят възстановки на оригинални оръжия.

Особено атрактивни са представителите на национално дружество „Традиции“, както и единствената в България бобарница, от чийто щанд можете да опитате уникален боб от района на Юндола и Якоруда „софенка“, който расте само на височина над 1200 метра.

Съборът продължи и на следващия ден, 11 август.

Петя ГЕНОВА


12.08.2019 г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ