Новини

ПРИСЪДИХА ПОСМЪРТНО ЗВАНИЕТО «ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ВЪРШЕЦ» НА ДИРИГЕНТА И МУЗИКАНТА ДИМИТЪР ПЕЕВ
Близките на Димитър Пеев получиха високото отличие на тържествено заседание на Общинския съвет, проведено на 31 юли в конферентната зала на СПА хотел „Съни гардън“, по време на Празника на курорта, минералната вода и Балкана „Вършец 2019“.

Мотивите за номинирането на маестро Пеев са активното му участие в обществения и културен живот на общината, безрезервната му отдаденост на духовата музика, възраждането на Националния преглед на ученическите духови оркестри в гр. Вършец и създаването на ученически духов оркестър „Дефилир“ към СУ „Иван Вазов“ - Вършец.

Димитър Николов Пехов (Митко Пеев) е роден на 18.04.1942 г. в гр. Вършец, където завършва средното си образование.

На 10-годишна възраст започва да свири в местния ученически оркестър, под ръководството но Борислав Димитров - учител по музика. Свири на тромпет, като също овладява кларинет и саксофон.

След завършване на средното си образование започва да работи като музикант в местния духов оркестър, а през есента на 1959 г. заминава войник в гр. Сливен. Веднага е забелязан от диригента на военния духов оркестър и е приет за тромпетист, където остава до края на военна си служба.

След завръщането си от казармата работи като музикант към Бюро „Естрада“ – Враца, Концертна дирекция – София (до 1987 г.) и културно-масовик към СКК – Вършец, където се пенсионира през 2003 г.

През учебната 1961/1962 г. създава първия ученически духов оркестър към ЕСПУ „Васил Коларов“ – гр. Вършец, който оркестър съществува до 1983 г., както и първия фанфарен ученически оркестър към същото училище.

През 1971 г. е натоварен със задачата да създаде градския духов оркестър на Вършец, който се формира с още 22 музиканти към местното читалище.

Мечтата на живота му е да предаде знанията и уменията си на младото поколение, да възроди градската духова музика, да остави след себе си достойни последователи. През 2009 г. създава ученически духов оркестър „Дефилир“ към СОУ „Иван Вазов“ – Вършец.

По негова инициатива през 2010 г., след близо 20-годишно прекъсване, Националният преглед на ученическите духови оркестри във Вършец е възроден.

Димитър Пеев почива на 18.04.2016 г., точно на рождения си ден, на 74-годишна възраст.

Кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров връчи почетния знак – „Символичен ключ на град Вършец“, на съпругата на Димитър Пеев – Пенка Пеева и каза трогателни думи за нашия бележит съгражданин.

Синът на Маестрото – Николай Пеев получи от председателя на ОбС инж. Анатоли Димитров удостоверението за присъждане на почетното звание с благодарност, че трудът на баща му получава заслужено признание и е оценен по достойнство, и разказа спомените си за него.

От името на общинските съветници, инж. Анатоли Димитров подари на семейство Пееви статуетка с гравирано посвещение: „На големия музикант и човек Димитър Пехов – с благодарност!“

По време на церемонията бяха представени мултимедийни презентации с архивни фото и видео кадри от последните години от живота на Д. Пеев, свързани с дейността му като диригент на ученически духов оркестър „Дефилир“.

За град Вършец Митко Пеев – Музиканта завинаги ще остане една легенда. Няма човек в града и общината, който да не го познаваше! Обществеността на Вършец ще помни големия музикант и човек, отдал енергията и силите си за развитие на духовите оркестри в града, оставил душата си във всяко свое дело.

В негова чест организаторите на Националния преглед на ученическите духови оркестри, по инициатива на кмета на Община Вършец – инж. Иван Лазаров, взеха решение през 2016 г. прегледът да носи името на Димитър Пеев.

Евелина ГЕОРГИЕВА


31.07.2019 г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ