ДОГОВОР НОМЕР: BG161PO001/3.2-02/2011/022 ПРОЕКТ: ПОДКРЕПА ЗА РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ПРОДУКТ И МАРКЕТИНГ НА ДЕСТИНАЦИЯ - ОБЩИНИ ВЪРШЕЦ, БЕРКОВИЦА И ГОДЕЧ

Новини

ГЕОРГИ ПАУНОВ – ГОРЧО – “50 ГОДИНИ ТВОРЧЕСТВО”

Петдесет години творческа дейност отбеляза местният художник Георги Паунов – Горчо със самостоятелна изложба в Градската художествена галерия във Вършец.

Изложените 34 живописни платна се представят за пръв път пред ценителите на изобразителното изкуство, защото са рисувани съвсем скоро - през лятото и есента на 2009 година. Това са пейзажи и стари къщи от Вършец и околните села, а така също и няколко пейзажа от Мелник, Ковачевица и Ажаксио, Франция.

На откриването на юбилейната изложба Дончо Планински – председател на дружеството на монтанските художници “Тенец” представи цялостното творчество на художника. “Георги Паунов – Паунеца, както го наричаме ние художниците, е един самобитен талант, чието творчество не може да се сбърка с нито един друг художник – където и из страната да видиш негови картини, в тях личи самобитния му почерк, той е ненадминат майстор на маслените бои, владее до съвършенство техниката за рисуване с масло. Картините му носят красотата и духа на родния край” – отбеляза в словото си Планински.

Запитан колко картини е нарисувал досега през тези 50 години на творческа дейност, художникът отговаря, че самият той никога не ги е броил и не знае точния им брой, но понякога рисува толкова бързо, че твори по 2-3 картини на ден.

Картини на Георги Паунов има почти из цяла Европа, той е участвал със самостоятелни изложби във Франция, Германия, Сърбия, Русия. В София излага картините си в галерия “Арт Фея” и галерия “Витоша”. Следващата си самостоятелна изложба, която е намислил да направи ще бъде в съседна Гърция.

По случай 50-годишната си творческа дейност юбилярът получи поздравителни адреси и подаръци от кмета на община Вършец Боряна Бончева и председателя на Общински съвет – Вършец Николай Леков.

Експонираната изложба ще остане в залата на Градската художествена галерия във Вършец до 10 януари 2010 година, след което заедно с още нови 30 платна ще бъде показана в гр. Козлодуй.
Почитателите и ценителите на творчеството на Георги Паунов могат да си закупят негови картини, които са с цени от 100 до 400 лева.

Евелина ГЕОРГИЕВА


22.12.2009г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ