ДОГОВОР НОМЕР: BG161PO001/3.2-02/2011/022 ПРОЕКТ: ПОДКРЕПА ЗА РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ПРОДУКТ И МАРКЕТИНГ НА ДЕСТИНАЦИЯ - ОБЩИНИ ВЪРШЕЦ, БЕРКОВИЦА И ГОДЕЧ

Новини

ПОКЛОН И ВЪЗХВАЛА НА БЪЛГАРИЯ!
Всеки народ има своя история - летопис на победите и пораженията, години на възход или на робство, мигове на безметежна радост, оставили своя отпечатък върху по-нататъшната му съдба завинаги. И свой единствен и неповторим Национален празник – мерило за историческата памет и будната съвест на нацията.

Такъв за нас, българите е 3 март – дата, която слага началото на Третата българска държава. На тази дата през 1878 г. е подписан Санстефанския мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага края на Руско-турската война от 1877- 1878 г.

Стотици жители и гости на Вършец се събраха тази година на централния градски площад, за да участват в организираното от Община Вършец честване на Националния празник на България и да отбележат 141-та годишнина от освобождението на страната от турско робство.

Тържеството започна с изпълнения на мажоретен състав при СУ „Иван Вазов” с хореограф Невена Стоянова и ученически духов оркестър „Дефилир” с ръководител Николай Пеев.

Пред сградата на Общинската администрация се състоя тържествена церемония по издигане на националния трибагреник, на която присъстваха кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров, зам.-кметът на общината Петър Стефанов, секретарят на Общината инж. агр. Даниела Тодорова, общински съветници.

Поздравление по повод празника отправи кметът на общината Иван Лазаров. В него той изтъкна, че на този ден ние се прекланяме пред героизма на всички знайни и незнайни войни, дали живота си за свободата на България – за тази свобода, която не е получена даром, а е обагрена от кръвта на Априлското въстание и Шипченската епопея. Нека си спомним за саможертвата на тези герои, да бъдем мотивирани да работим за техните цели и идеали - да видят една свободна и силна България, призова градоначалникът.

Прозвуча Вазовото стихотворение „От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак?“, в изпълнение на Теодор Замфиров -ученик в СУ «Иван Вазов», чухме литературна композиция «На теб, Българийо» с участието на децата от Центъра за подкрепа за личностно развитие – ОДК – Вършец Кристияна Яначкова и Петър Апостолов.

В концертната част взеха участие мъжка вокална група към НЧ «Христо Ботев-1900» с диригент и корепетитор Велислав Таралански, детски танцов състав «Северняче» при СУ «Иван Вазов» с хореограф Невена Стоянова и фолклорна група «Чародейките» с ръководител Красимира Георгиева.

По традиция празникът завърши с кръшно българско хоро.

Евелина ГЕОРГИЕВА

Видео от събитието.


03.03.2019 г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ