Новини

КОНСУЛТАТИВНИЯТ СЪВЕТПО ВЪПРОСИТЕ НА ТУРИЗМА ПРОВЕДЕ ПЪРВОТО СИ ЗА ТАЗИ ГОДИНА ЗАСЕДАНИЕ
В началото на новата година, в заседателната зала на Общинска администрация, Консултативният съвет по въпросите на туризма (КСТ) към Община Вършец проведе първото си за тази година заседание.

Работната среща бе открита и ръководена от председателя на Консултативния съвет по туризъм – кмета на община Вършец инж. Иван Лазаров.

Присъстващите обсъдиха отчета за изпълнение на Програмата за туризма за 2018 г. и направиха анализ на изминалия туристически сезон.

Събраният туристически данък за 2018 г. е в размер на 37 354 лв. Броят на посетителите е приблизително 40 000, а реализираните нощувки – 60 000 бр., стана ясно от отчета.

През 2018 г. са картографирани 3 бр. екопътеки: „Вършец – с. Спанчевци – Клисурски манастир“; „Вършец – кв. Заножене – връх Тодорини кукли“ и „Вършец – Бялата вода“.

Отпечатани са рекламни флаери, рекламни чанти с логото на общината, автобиографията на Д-р Дамян Иванов, изработени са сувенири. Участие в медийна реклама и туристически списания, поддържане и обновяване на сайт „Открий Вършец“ са част от дейностите, насочени към рекламирането на Вършец като туристическа дестинация.

През 2018 г. Община Вършец е участвала в 5 туристически изложения: 35-то издание на Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо 2018”; 15-то издание на Международното изложение "Културен туризъм"- 2018; 16-та Туристическа борса „Вашата ваканция“; туристическо изложение «Уикенд туризъм» и 15-то туристическо изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона“. Общината е получила почетна грамота за участие в XV-то Международното изложение "Културен туризъм" и грамота за хармонично предлагане на планински, балнео и културен туризъм на то туристическо изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона“.

На заседанието бе обсъден и приет проект на Програмата за развитие на туризма в община Вършец за 2019 г.

Инж. Анатоли Димитров – член на Консултативния съвет и председател на Общинския съвет предложи обособяване на библиотека на отрито или къщички за книги в градския лесопарк, при бившия „Горски кът“, като в дейността се включат местните жители и ученици. Тъй като Вършец не фигурира в новата книжка за посещение на 100-те национални туристически обекта, той отново постави въпроса да бъде определен обект от национално значение (например Общинския музей, след като бъде ремонтиран или друг обект) и Общинска администрация да комуникира с Българския туристически съюз за включване на обекта в списъка със 100- те национални туристически обекта.

Таня Петрова - консултант по европейските проекти и програми запозна членовете на КСТ със спечелените проекти на Община Вършец и тяхната реализация до момента.

Специалистите от Туристическия информационен център – Вършец представиха информация за участие на Община Вършец в предстоящата Международна туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“ 2019 г. в гр. София и включване в нея за пръв път на томбола за посетителите на щанда на Общината.

С цел популяризиране на Вършец, представителите на туристическия бизнес предложиха да се поставят рекламни билбордове в София, на път Е79, на магистралите Тракия и Хемус, както и Вършец да бъде рекламиран като туристическа дестинация в най-четените национални печатни ежедневници.

Евелина ГЕОРГИЕВА


17.01.2019 г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ