ДОГОВОР НОМЕР: BG161PO001/3.2-02/2011/022 ПРОЕКТ: ПОДКРЕПА ЗА РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ПРОДУКТ И МАРКЕТИНГ НА ДЕСТИНАЦИЯ - ОБЩИНИ ВЪРШЕЦ, БЕРКОВИЦА И ГОДЕЧ

Новини

С ВЕЛИК БОГОЯВЛЕНСКИ ВОДОСВЕТ И РИТУАЛ ПО СПАСЯВАНЕ НА СВЕТИЯ КРЪСТ ОТБЕЛЯЗАХА ЙОРДАНОВДЕН ВЪВ ВЪРШЕЦ

Атракция бе мъжкото хоро в ледените води на река Ботуня при температура на въздуха +1 градус по Целзий
Станалият вече традиционен за Вършец ритуал по спасяване на Светия кръст и Велик богоявленски водосвет, отслужен от свещеноиконом Петко Балджиев, бяха организирани при „Банския вир” в близост до Минералната чешма от Община Вършец и църковното настоятелство на храм „Свети Георги “.

Кметът на общината инж. Иван Лазаров, по чиято инициатива този ритуал бе възроден преди няколко години, откри празника и пожела на именниците и на всички жители и гости на общината здраве, успехи и късмет.

Енорийският свещеник отец Балджиев изтъкна в проповедта си след водосвета, че в това райско кътче на България водата вече е осветена свише, затова тя е е целебна, а днес ние само я преосвещаваме отново.

Тази година 8 местни смелчаци скочиха в ледените води на река Ботуня, да извадят ритуалния кръст.

18-годишният Георги Василев Замфиров от Вършец спаси Богоявленския кръст. Дванадесетокласникът учи в 166-то спортно училище „Васил Левски“ в София, където тренира плуване. За пръв път участва в ритуала и още с първото скачане късметът е на негова страна. Бъдещият абитуриент получи парична награда от 100 лева, връчена му от кмета на общината инж. Иван Лазаров и кръста.

За четвърта поредна година жителите и гостите на курортния град видяха уникалното „мъжко хоро”. В атракцията участваха самодейна група „Йордановден” с ръководител Денислав Петров от Монтана, чиито членове са от различни краища на България, техни приятели, както и местни момчета от Вършец. Голяма част от тях бяха облечени в традиционните народни носи. Ритъмът отмерваше тъпан, който допълваше мелодията на ученически духов оркестър „Дефилир“ при СУ „Иван Вазов“ с ръководител Николай Пеев.

Група "Йордановден" бе осигурила греяно вино, което раздаваше безплатно на всички желаещи участници и зрители.

По-късно, енорийският свещеник на Вършец отец Балджиев, заедно с църковния хор при храм „Св. Георги” отслужи водосвет и освещаване на сградата на Общинската администрация, с пожелание за здраве и успехи на местната управа и на всички жители на общината.

Евелина ГЕОРГИЕВА


07.01.2019 г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ