ДОГОВОР НОМЕР: BG161PO001/3.2-02/2011/022 ПРОЕКТ: ПОДКРЕПА ЗА РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ПРОДУКТ И МАРКЕТИНГ НА ДЕСТИНАЦИЯ - ОБЩИНИ ВЪРШЕЦ, БЕРКОВИЦА И ГОДЕЧ

Новини

КУЛИНАРНА ИЗЛОЖБА ЗА ДЕНЯ НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО ОРГАНИЗИРАХА ВЪВ ВЪРШЕЦ
Кулинарна изложба под мотото „Гозбите на баба” за трета поредна година организираха в Градската художествена галерия на Вършец членовете на пенсионерски клуб „Чинарите“.

Атрактивното събитие е посветено на 21 ноември - Деня на християнското семейство. Желанието на участниците е да покажат традиционните за региона ястия, чиито рецепти, наследени от баби и прабаби ревностно се пазят във всяко семейство и се предават на деца и внуци.

Беседа за същността и значението на празника Въведение Богородично, който Българската православна църква празнува и като Ден на християнското семейство и православната младеж, изнесе Ева Димова – член на клуба.

На изложбата бяха показани типични ястия и продукти, характерни за нашия край – шарена сол с балкански билки и подправки, качамак с масло и сирене, пълнени пиперки със зрял фасул, сушени чушки, пълнени с ориз и орехи, пълнена печена кокошка, картофена салата с праз лук, баници със спанак и зеле, тиквеник, домашни „бабини“ курабии и торти, постни кексове и още много традиционни гозби.

Майсторлъкът на готвачките и красивата украса на ястията впечатлиха всички присъстващи, които опитаха от „гозбите на баба“.

По-късно, в сградата на Община Вършец Савка Серафимова – председател на клуб „Чинарите“ и членове на клуба честитиха празника на кмета на общината инж. Иван Лазаров и на служителите от Общинската администрация, като ги почерпиха с домашно приготвени вкусотии.

Градоначалникът похвали участниците в изложбата за старанието и кулинарните им умения, изрази благодарността си, че съхраняват магията на домашното готвене и пожела здраве на тях и техните семейства, уют и топлота в домовете им. „Носталгията по вкусовете на детството е жива във всеки от нас. Всички ние пазим спомена за вкусните домашни гозби на баба, приготвени с много любов от натурални продукти и подправени с дъхави балкански билки“, подчерта Лазаров.

Евелина ГЕОРГИЕВА


21.11.2018 г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ