ДОГОВОР НОМЕР: BG161PO001/3.2-02/2011/022 ПРОЕКТ: ПОДКРЕПА ЗА РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ПРОДУКТ И МАРКЕТИНГ НА ДЕСТИНАЦИЯ - ОБЩИНИ ВЪРШЕЦ, БЕРКОВИЦА И ГОДЕЧ

Новини

"ДУМИ В ШЕПАТА СИ НОСЯ"

Издадоха първата книга със стихотворения и разкази на Николай Страхилов - Нехайко
Официалното представяне пред обществеността на Вършец на книгата със заглавие „Думи в шепата си нося“ на 41-годишния Николай Страхилов, с литературен псевдоним Нехайко, се състоя на 1 ноември – Деня на народните будители в Градската художествена галерия.

Сборникът съдържа 40 произведения - стихове, разкази и есета.
Цялата организация по подбора на творбите, намирането на спонсори, отпечатването на книгата, публичното й представяне, са дело на действената и енергична председателка на пенсионерски клуб „Чинарите“ - гр. Вършец Савка Серафимова и неговите членове.

Сборникът с поезия и проза е отпечатан в тираж 400 екземпляра от издателство „Медиа груп“ – гр. Враца с директор Иво Йорданов, чиято заслуга е и вписването на книгата със собствен каталожен номер във фонда на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ – София.

Стиховете и разказите, включени в изданието, са с различен емоционален заряд – някои са лирични и носталгични, други – хумористични и иронични, поръсени с местен северозападен диалект, но има и такива, с такава дълбока душевност и изживяна лична болка, че чак сълзи напират в очите и стягат гърлото, когато ги четеш.

Идеята за книгата се ражда спонтанно при един случаен разговор на Николай със Савка Серафимова – председател на пенсионерски клуб „Чинарите“. Страхилов й разказва, че се е включил чрез интернет в благотворителна кауза на софийска фондация, работеща с изоставени деца и деца без родители. Той съчинява и изпраща безвъзмездно детски приказки за тези деца. Когато започнал да работи за фондацията бил толкова ентусиазиран, че три дни и три нощи не станал от компютъра. Сега вече има зад гърба си над 500 приказки. Впечатлената от прочетените приказки, разкази и стихотворения, които Ники й дава да прочете, Савка веднага споделя идеята си с членовете на клуба, който ръководи: да се заемат с доброто дело да съберат и отпечатат в книга част от произведенията на младия автор. За решението допринася и фактът, че Николай заема първото място в категория „Поезия“ със стихотворението си „На тебе, мой роден град“ в тазгодишното издание на литературния конкурс „Вършец – мой любим град“, организиран от клуб „Чинарите“ и Община Вършец.

С подбора на произведенията, тяхното редактиране и оформление, с избора на заглавие на книгата се заема редакционна колегия от учители от местното СУ „Иван Вазов“ - приятели и почитатели на творчеството на младия автор : Венета Максимова, Олга Яничкова и Рени Спасова.

„Няма нищо случайно – това, че представянето на първата ми книга е точно в Деня на народните будители, един празник на духовността, е дълбоко символично. Символика има и в това, че на мястото на Художествената галерия, в която днес се представя книгата ми, някога, по-възрастните помнят, е имало фурна, което показва, че човек има нужда не само от хляб, а и от духовна храна“, сподели авторът.

„Може би брат ми е наследил таланта на разказвач на приказки от баща ни. Татко беше много сладкодумен човек и голям шегаджия, разказваше ни много весели истории и случки от живота си. Ники пише от малък, аз и досега пазя неговите тетрадки с ръкописи“, каза сестра му Диана Врежакова по време на представянето на книгата.

Кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров поздрави младия автор с издаването на първата му книга и му пожела още много бъдещи творчески успехи.

За издаването на „Думи в шепата си нося“ помагат спонсорите от Вършец: инж. Иван Лазаров, Серафим Серафимов, Олга Яничкова, Мария Маринова, Надя и Христо Тачеви, Даниела Алексова и членовете на пенсионерски клуб „Чинарите“. Местният художник Гошо Александров предоставя безвъзмездно авторското право на две свои платна с пейзажи от красивия Вършец. Картините са използвани за корицата на книгата с произведения, от които лъха местен патриотизъм.

Присъстващите, които вече са се запознали чрез профила на Николай във Фейсбук с неговите детски приказки споделиха, че са очаровани от тях, защото те са едно късче вълшебство, много увлекателно и емоционално написани, истинско удоволствие е да се четат и му пожелаха да ги издаде в следващата си книга.

Всички желаещи - почитатели на творчеството на Николай Страхилов - Нехайко, получиха с книгите си лично посвещение и автограф от автора.

Евелина ГЕОРГИЕВА


20.11.2018 г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ