Новини

ПИСАТЕЛЯТ И РЕЖИСЬОР НИДАЛ АЛГАФАРИ ЩЕ ПРЕДСТАВИ СВОИ КНИГИ ВЪВ ВЪРШЕЦ
На 10 август от 18.00 ч. в Художествената галерия на град Вършец писателят Нидал Алгафари ще представи 4 свои книги - "Боже, защо Господ лъже?", "Аллах, милост нямаш ли?", "Любиш ли ти Бог си!" и последната - "Орисани да избираме".

Книгите са художествени романи. Разказват основно за българските обичаи и традиции. Чрез живота на героите научаваме за калушарството, нестинарството, Еньовден, Спасовден и още много български празници и обичаи.

Героите в романите на Нидал Алгафари оживяват пред нас благодарение на писателския му талант и умението да предава чувство на битието им. Четейки тези книги, онова отминало време ни завладява с присъствието си и с начина, по който е представено - една разходка във времето, като в приказка, която не искаме да свърши. Усещаме красотата и разнообразието на българските народни обичаи, които в основата си са езически. В книгите присъстват попове, монаси, дервиши, богомили, даалии, казалбаши, нестинари. Природните описания и любовните истории в романите са постигнати в типичния за автора стил, с много детайли и много чувство. Има и мистика, има и самодиви.

Писателят категорично се обявява срещу насилието под каквато и да е форма, заставайки на страната на толерантността.

В романите си той ни напомня и за места и личности, които разкриват силата на българския дух – Рилския, Бачковския, Преображенския и Троянския манастири, мостовете на Кольо Фичето.

Роденият от смесен брак на българка и сириец режисьор признава, че е 150% българин. За написването на книгите го провокирали уроците на дъщеря му. „Когато започнахме да търсим материали за историята и исторически личности се убедих, че за някои от тях информацията е твърде малко”, разказа Алгафари. Той е убеден, че има имена от българската история, които заслужават много повече от няколкото реда в учебниците.

Чрез книгите си Алгафари се опитва и да опише реалния образ на чорбаджията, на богатия човек от онова време. Чорбаджиите са наричани изедници, но благодарение на тях са строени църкви, манастири, училища.

Авторът ни пренася в един различен свят, едновременно близък и далечен, познат и непознат. Следваме героите и техните истории и се замисляме за традициите, историята, любовта и помним основното му послание - "Да се опитаме да бъдем по-добри!"


09.08.2018 г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ