ДОГОВОР НОМЕР: BG161PO001/3.2-02/2011/022 ПРОЕКТ: ПОДКРЕПА ЗА РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ПРОДУКТ И МАРКЕТИНГ НА ДЕСТИНАЦИЯ - ОБЩИНИ ВЪРШЕЦ, БЕРКОВИЦА И ГОДЕЧ

Новини

УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ СПОДЕЛИХА ОТКРИТИЯТА СИ ЗА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ
Искате ли да сте здрави? Искате ли да се храните здравословно? Тези въпроси зададоха на присъстващите в открито занятие на тема «Здравословно хранене – условие за дълголетие», проведено в края на учебната година в актовата зала на СУ «Иван Вазов» ученици от Х и ХІ клас – участници в модула «Химията – близо до мен», финансиран по проект «Твоят час».

Ръководител на проекта е Емилия Русимова – преподавател по химия в училището. Под нейно ръководство учениците правят анализ на състава на хранителните продукти, продаващи се в няколко вериги супермаркети, провеждат анкета относно въвеждането на здравословен обяд за желаещите ученици и учители в стола на училището и обобщават резултатите от нея.

В открития урок екипът на проекта ни запозна с хранителните добавки, с това, опасни ли са те за организма, препоръча ни с кои храни да се храним и кои да избягваме. Учителите Емилия Русимова, Камен Пунчев и Филип Филипов споделиха какво ги е накарало да преминат към здравословното хранене, от какви заболявания са се отървали, благодарение на него, кои хранителни добавки са разрешени и кои - забранени, от къде могат да се купят и към какъв режим на хранене да се придържат преди и след тренировки активно спортуващите.

Учениците бяха подготвили кулинарна изложба, на която можеха да се дегустират хляб от лимец, плодови и зеленчукови салати с чиа, зърнени закуски, сандвичи от пълнозърнест хляб с извара и зеленчуци, кюфтета от соя, десерти и бонбони без рафинирана захар.

Има четири лесни стъпки, за да бъдете здрави: позитивно мислене, здравословно хранене, активен начин на живот и здрав сън - обобщиха участниците в откритото занятие и посъветваха присъстващите да се придържат към тях, за да се радват на активно дълголетие.

Евелина ГЕОРГИЕВА


21.06.2018г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ