ДОГОВОР НОМЕР: BG161PO001/3.2-02/2011/022 ПРОЕКТ: ПОДКРЕПА ЗА РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ПРОДУКТ И МАРКЕТИНГ НА ДЕСТИНАЦИЯ - ОБЩИНИ ВЪРШЕЦ, БЕРКОВИЦА И ГОДЕЧ

Новини

ПОРЕДНА ВИСОКА ПРОФЕСИОНАЛНА ОЦЕНКА ЗА ПИСАТЕЛЯ-ЗЕМЛЯК МАРТЕН КАЛЕЕВ
В навечерието на 24 май – Деня на славянската писменост и българската просвета и култура, Съюзът на българските писатели – София организира за пета поредна година преглед на литературната продукция, издадена в страната през 2017 година. Обзорът се простира не само върху творчеството на автори, членове на СБП, но и върху сътвореното от писатели извън него.

Дискусията се състоя в Българския културен център – София, бяха изнесени основни доклади за публицистика, поезия, проза и критика.

Писателят Мартен Калеев и неговата книга „Насрещен бяг“ бяха отбелязани в два от докладите. В тях се изразяват мнения, че тематичната насоченост на книги като неговата е обърната към нравствените ценности и формирането на нови ценностни стереотипи. С майсторски и висок есеистично-публицистичен стил „Насрещен бяг“ на Мартен Калеев, освен че е високо стойностно постижение в българската литература, е и ярка съпротива срещу негативната промяна на цивилизационния генотип и пренареждането на кумирите в условията на бясна комерсиализация.

През изминалите години Мартен Калеев многократно е попадал в полезрението на критиката, която го определя като явление в българската проза и публицистика, продължител на най-добрите традиции на Северозапада и страната. Включван е в многобройни литературни антологии.

Литературният критик Панко Анчев подчертава, че книги като „Насрещен бяг“ на Мартен Калеев на такова високо равнище са истински светъл лъч за нерадостната картина на литературата и критиката в страната ни, дават надежди и чертаят друга перспектива.

Евелина ГЕОРГИЕВА


20.06.2018г.

  Виж всички новини
©2008 Община ВЪРШЕЦ